neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoučtí radní rozhodli. Provozovatelé nemusí do konce června platit komerční nájmy

Olomoučtí podnikatelé, kteří jsou v komerčním nájmu města a dotkla se jich nařízení vlády kvůli pandemii koronaviru, nebudou muset do konce června nájem platit. Rozhodli o tom dnes radní, krok budou ještě schvalovat zastupitelé, sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá. Město nájemné promine za období od 1. dubna do 30. června, jde o částku ve výši téměř tří milionů korun.

Návrh na prominutí nájmů se týká 50 nájemců, z toho 30 případů podléhá schválení zastupitelstva. Celková částka promíjeného nájemného za tři měsíce u všech 50 navržených nájemců je 2,8 milionu korun. „Schválili jsme prominutí nájmu na dobu tří měsíců. Věříme, že půjdeme dobrým příkladem a provozovnám, které nemohou fungovat, pomohou i ostatní vlastníci," uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Rozhodnutí samosprávy, které má zmírnit dopad situace kolem koronaviru na podnikatele, se týká výhradně nájmů v objektech ve vlastnictví města. Většina obchodů je z rozhodnutí vlády uzavřena, stát se tak snaží omezit šíření nového viru. „Prominutí nájmu na čtvrtletí je gesto, které doporučujeme i dalším pronajímatelům, aby ochránili i své nájemce. Nechceme, aby město podnikatelsky skomíralo. Podnikatelé mají výpadky v tržbách, ale náklady jim běží dál," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO). Radní zároveň přijali doporučení ředitelům příspěvkových organizací a městských společností, aby postupovali vůči nájemcům prostor v objektech jimi vlastněných či spravovaných stejným způsobem.

Za platby městu kromě podnikatelů ušetří i rodiče, město totiž nebude vybírat školkovné a úhrady za školní družinu v základních školách a jeslích. Zrušení poplatků v zařízeních zřizovaných městem platí s účinnosti ode dne jejich uzavření. „Znamená to, že platby za měsíc březen budou rodičům dětí vraceny v poměrné části," uvedl náměstek primátora pro školství Karel Konečný. Školní družiny byly uzavřeny 11. března na základě vydaného mimořádného opatření vlády, školky město jako zřizovatel uzavřelo 17. března a jesle ukončily provoz 18. března.

V Olomouci nyní jako jediná funguje Mateřská škola Olomouc, Holečkova 10. Na základě usnesení krizového štábu města je zařízením, které zajišťuje nezbytnou péči o děti ve věku od tří do 10 let, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelé zdravotních služeb, zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníci ozbrojených sil.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, správa, reality, zdraví, koronavirus, firmy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.