pondělí 20. května 2024 Zbyšek

Nákaz koronavirem je v Olomouckém kraji 124. V Olomouci je 16 nakažených

V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů nákazy koronavirem zvýšil o 25 z pondělních 99 na 124. Deset nových případů přibylo na uzavřeném Litovelsku a Uničovsku, kde jich je celkem 82. Údaje zveřejnil krajský úřad a hygienici. V Olomouckém kraji bylo do úterních 18:00 určeno k testování 940 lidí a platí 441 karantén. Kraj má první dva vyléčené pacienty, oba byli v pondělí a dnes propuštěni z infekčního oddělení Nemocnice Prostějov.

Na Litovelsku bylo dnes večer evidováno 52 nákaz koronavirem, o šest více než v pondělí večer. Počet pozitivních případů v územní oblasti Uničova vzrostl o čtyři na 30. Osm nových případů přibyly v obvodu Olomouc, kde jich nyní je 16. V obvodu Hranice počet nákaz vzrostl o jednu na dvě a stejný nárůst a počet vykazuje i Šumperk. Na Prostějovsku počet pozitivních případů vzrostl z pondělních 13 na 17. Dvě potvrzené nákazy koronavirem jsou v oblasti Šternberku a po jedné v oblasti Zábřehu, Mohelnice a Jeseníku.

Mezi pozitivními je i několik zdravotníků. Nákaza se v pondělí potvrdila u dalších čtyř zdravotníků z infekčního oddělení prostějovské nemocnice, kteří byli v kontaktu s lékařem, u něhož se test potvrdil o víkendu.

Minulý víkend se nákaza prokázala u lékaře z urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci, který předtím pobýval v Řecku. Mezi pozitivními je i lékař z Uničova, z nejpostiženější oblasti. Dva nemocné v pondělí evidovala ve svých řadách policie, oba pocházejí z Litovle.

Na letišti v Jižní Koreji byl pozitivně testován na koronavirus zahraniční student olomoucké přírodovědecké fakulty. Stalo se tak na jeho cestě domů. Student před návratem bydlel na olomouckých kolejích, o potvrzené nákaze informovala škola hygieniky i jeho spolubydlící, kteří nyní zůstávají v karanténě a podstoupí testování.

V Česku je dnes večer evidováno 1394 případů nákazy koronavirem. Během dneška přibylo zatím 107 nakažených. Osm lidí se dosud z nemoci vyléčilo, dva pacienti zemřeli.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj, vir

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.