neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucká noclehárna kvůli mrazu naplnila své kapacity, charita další zájemce odmítá

Teploty pod nulou v posledních dnech zcela naplnily kapacitu olomoucké mužské noclehárny. Místní charita tak musí již další zájemce odmítat, denně jde o dva až pět lidí, řekl vedoucí střediska Samaritán Alexandr Dvořák. Téměř naplněna je i ženská část noclehárny, tady však zbývají ještě poslední volná místa. Zájemce o střechu nad hlavou pouští charita do svých zařízení jen po lékařské prohlídce, důvodem je pandemie koronaviru. V Olomouckém kraji dnes v noci teploty klesly až k šesti stupňům pod nulou.

„V této chvíli jedeme na doraz co se týče mužské noclehárny, kde máme 18 míst. Od té doby, co se ochladilo, odmítáme zhruba dva až pět klientů z kapacitních důvodů. Jsme plní a více lidí už se k nám nevejde. U žen, kde je kapacita deset míst, zbývá na noclehárně jedno až dvě místa," uvedl Dvořák. Charita kvůli koronaviru kapacitu zatím neomezuje. „Omezili jsme však to, že na noclehárnu pustíme člověka až poté, co projde alespoň základní kontrolou u naší praktické lékařky. Bereme větší zřetel na zdravotní stav lidí,“ doplnil Dvořák.

Plné jsou také azylové domy charity, na volná místa se čeká podle pořadníku. I zde dostanou přednost kvůli obavě z šíření koronaviru lidé, které pracovníci charity znají a procházejí charitní ordinací.

Zázemí nyní lidé bez domova nenajdou ani v nízkoprahovém denním centru. Zimní provoz, kdy mohou bezdomovci přečkat noc na židlích nebo karimatkách, zde funguje o prosince do konce února. Služby centra fungují, jsou však kvůli pandemii koronaviru omezené, například výdej polévky je nahrazen studenou stravou. „Klienti u vstupu do nízkoprahového denního centra dostávají zabalené potraviny, které si odnášejí s sebou. Základní sociální poradenství probíhá bezkontaktně, kdy je pracovník i klient prostorově oddělen,“ uvedl Dvořák.

Podle meteorologů se teploty v noci na dnešek v Olomouckém kraji pohybovaly od minus dvou do minus pěti stupňů. „Nejchladněji bylo na Šumpersku, v Hanušovicích bylo minus 6,5 stupně a v horských údolích, zejména, kde zůstaly zbytky sněhu, bylo minus šest stupňů,“ řekl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Obyvatele kraje čeká ještě jedna mrazivá noc, kdy by teploty měly klesnout od minus jednoho do minus pěti stupňů. „Mrazy budou polevovat, ve čtvrtek již teploty přes den přesáhnou deset stupňů a další noc už bude s teplotami slabě nad nulou,“ dodal Ostrožlík.

Autoři | Foto Jindřich Štreit

Štítky Počasí, koronavirus, bezdomovci, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.