pondělí 29. dubna 2024 Robert

Na Libavé se poprvé v historii nepojede Bílý kámen

Kvůli pandemii koronaviru zrušili poprvé pořadatelé akci Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá cyklistům jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé. Měla se uskutečnit 1. května. Organizátoři doufají, že se jim podaří najít náhradní termín ještě během letošního roku, záležet však bude na vývoji situace. Na Libavou během této akce každoročně míří na pět tisíc cyklistů, pěších turistů i seniorů v autokarech. Za dobu pořádání Bílého kamene se za hranice vojenského prostoru podívalo již zhruba 98 000 lidí.

Akci se rozhodli zrušit pořadatelé kvůli současné situaci s šířením koronaviru. Avizují zároveň, že s armádou intenzivně jednají o případném náhradním termínu. „Šance stále je, ale napřed musíme počkat, až budeme vědět, co nám povolí vláda. Máme přislíbeno od vojáků, že o tom můžeme uvažovat, ale počkáme, co bude dál," řekl hlavní pořadatel Milan Heřman.

Podle dlouholetého organizátora Jaroslava Koše se za dobu existence Bílého kamene dosud nestalo, aby se akce během roku neuskutečnila.

Loni si Bílý kámen nenechalo ujít 4968 platících účastníků. V letech 2011 až 2014 se kvůli vzrůstajícímu zájmu lidí nejen ze střední Moravy, ale i z celého Česka a sousedních států, jezdila také letní etapa v srpnu. Od roku 2015 se opět Libavá otevírala veřejnosti pouze 1. května. Návštěvníci při té příležitosti mohou zamířit například na jindy nepřístupný zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě.

Autoři | Foto bilykamen-libava.cz

Štítky koronavirus, armáda, rekreace, Libavá, cyklistika, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.