úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Stan pro lidi bez domova v karanténě bude stát na periferii. Přerov pro ně nemá vhodnou budovu

Přerovská radnice je připravena pro místní bezdomovce postavit za pomoci hasičů na periferii města stan s místy pro 20 lidí. Stan by sloužil bezdomovcům v případě karantény kvůli nákaze COVID-19. Budovu, kterou by město pro tyto účely mohlo uvolnit, radnice nemá. Podle informací ze sociálního odboru magistrátu pobývá nyní na území města 26 lidí bez domova, žádný z nich se dosud nenakazil, sdělila mluvčí radnice Lenka Chalupová.

„Vhodnou budovou aktuálně nedisponujeme. Máme ale vytipováno více míst v okrajových částech Přerova, na nichž bychom mohli neprodleně postavit stan pro dvacet lidí, v němž by mohli pobývat,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba (ODS). Nafukovací stan o rozloze 24 metrů čtverečních, který by vyhovoval všem požadavkům, by postavili hasiči.

Součástí stanu by bylo základní hygienické vybavení, ostrahu by zajišťovala Městská policie Přerov. Její ředitel Omar Teriaki upozornil krizový štáb na to, že u lidí bez domova se dá očekávat problém se zajištěním domácí karantény, kterou by měli dodržovat. „Ostraha objektu je pro nás jasná. Potřebujeme ale informaci, jak máme zajistit ostrahu osob, respektive jak je můžeme donutit, aby místo svévolně neopouštěli, protože ani v době karantény nemůžeme tyto lidi držet na místě. Nemáme k tomu žádné oprávnění,“ uvedl Teriaki. Město čeká v této souvislosti na stanovisko krizového štábu Olomouckého kraje.

Přerov má podle posledních údajů hejtmanství devět potvrzených případů nákazy koronavirem, další dva v okrese pocházejí z oblasti Hranic. V porovnání s ostatními okresy je to po Jesenicku zatím druhý nejnižší počet. Nejvíce má Olomoucko - 289 případů.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky správa, menšiny, koronavirus, bezdomovci, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.