neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V obcích na Jesenicku se bojí nákazy, čelí náporu chatařů a výletníků

Velkému náporu chatařů, chalupářů a výletníků čelí v těchto týdnech obce v Jeseníkách, kde po vyhlášení nouzového stavu hledají útočiště tisíce lidí z měst. Obyvatelé malých jesenických vesnic a osad mají strach, že výletníci v jejich obcích rozšíří nákazu novým typem koronaviru. Starostové proto lidi z měst vyzvali, aby návštěvy jesenických obcí odložili na dobu, až epidemie poleví.

"Každý víkend tady teď máme 2000 lidí, to přece v této době není normální. Každý, kdo u nás má chatu a chalupu, tak využije volna a přijede. Poprosil jsem proto občany Olomouce, aby k nám na chaty, chalupy a obecně na výlety zatím nejezdili," řekl starosta Branné na Šumpersku Miroslav Skřivánek.

V Branné žije zhruba 260 obyvatel a výzvy k ohleduplnosti vůči místním lidem zatím u chatařů, chalupářů a výletníků podle starosty nepadly na úrodnou půdu. "Teď tady s policií řeším karavan, který je od pondělí zaparkovaný u nás na náměstí. Bydlí v něm nějací lidé," podotkl Skřivánek.

Podle něj nezabrala ani žádost, aby lidé zůstávali na svých chatách či chalupách a nepohybovali se po obci. "Mám strach hlavně o naše seniory. Branná má 260 obyvatel, z toho seniorů je 95. Nemáme tady dům seniorů, který můžeme uzavřít a o klienty se postarat. Naši senioři bydlí doma a musí si chodit nakoupit," řekl starosta.

Obce podle něj nemají možnost přílivu nechtěných výletníků učinit rychlou přítrž. "Obec bych nejraději na celý víkend uzavřel. Ale nemůžu jen tak někam instalovat značky zakazující vjezd či parkování, nejsem správní orgán," řekl Skřivánek.

Se stejným problémem se podle Skřivánka potýkají všechny obce a osady v okolí. "Místní už začínají mít strach. Prosíme všechny lidi z měst, aby zůstali doma a několik týdnů k nám nejezdili. Chápu, že jsou zavření v panelácích, ale ať zaparkují někde mimo obec a jdou se projít do lesa," řekl Skřivánek.

Chataři, chalupáři a výletníky se to v posledních týdnech hemží také v nedalekých Hanušovicích. Obecní úřad proto nechal před místní prodejny instalovat cedule s žádostí adresovanou rekreantům, aby se v Hanušovicích nezdržovali. "Je to to nejlepší, co můžete v této nelehké době udělat pro zdraví občanů našeho města," stojí v oznámení.

Starosta Hanušovic Marek Kostka dnes řekl, že situace už byla neúnosná. Místní obchody byly kvůli přílivu chatařů a chalupářů plné lidí, takže se musel regulovat vstup zákazníků. Lidé se podle něj nastěhovali na své chaty a jezdí nakupovat do nejbližších obchodů. "Klidně ať si lidé z měst na své chaty a chalupy přijedou, ale ať tam v klidu setrvají a nechodí mezi nás, aby se tady nákaza nešířila. Jen tak to budeme mít všichni brzy za sebou a budeme zase moci chodit do práce," řekl.

Velký příliv výletníků starostové jesenických obcí očekávají v případě pěkného počasí o velikonočním víkendu. "Našim seniorům doporučím, ať o Velikonocích sedí doma a vůbec nechodí ven," dodal Skřivánek.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky správa, turistika, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Verumka Naše

Na Liberecku uzavřel kraj na víkend některá místa, copak dělá náš pan "hejtujtehejtmana? Nešlo by to i v Olomouckém kraji? Olomoucká kraj nemá krizový štáb? Nestačila už Litovel a Uničov, teď ještě hrozí roztahání viru v dalších částech kraje?

sobota, 4. dubna 2020, 23:04

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.