neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Křesťané si dnes na Velký pátek připomínají ukřižování Krista. Letos nemůžou na tradiční bohoslužby

Křesťané si dnes, na Velký pátek, připomínají ukřižování Ježíše Krista. Tento den přísného půstu je pro křesťanstvo připomenutím Kristova utrpení a smrti. Tradičně se na Velký pátek připravují obřady v kostelech na památku Kristova umučení. Kvůli zákazu shromažďování a karanténě ale letos nebudou moci věřící chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb.

„Situace vyvolaná šířením koronaviru však může věřícím pomoci sestoupit blíže k jádru velikonočních událostí a uvědomit si to, co by bylo možné v běžném bohoslužebném provozu přehlédnout," řekl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Mnohé farnosti plánují online přenosy obřadů. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě bude na Velký pátek vystaven Korunovační kříž, jedna z nejcennějších součástí Svatovítského pokladu, a tamní velikonoční bohoslužby budou přenášeny přes internet. Na Velký pátek bude po internetu přenášena od 15:00 bohoslužba, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka a kazatelem bude Václav Malý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ježíš, Velkonoce, Velký pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.