neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucký kraj vydal knihu zaměřenou na tradiční velikonoční lidové zvyky

Knihu zaměřenou na tradiční lidové zvyky spjaté s velikonočními svátky vydal Olomoucký kraj. Velikonoční tradice se v některých místech kraje díky místním nadšencům stále udržují, avšak lidé o nich mnohdy mají jen kusé informace.

Nová publikace podle hejtmanova náměstka Petra Vrány (ANO) popisuje velikonoční slavnosti v podobě, jak je místní znali už před více než 100 lety. „Matičky a Ježíškovy matičky nebo Vynášení Pánbučka - to jsou lidové pobožnosti s tradicí a oblibou přesahující hranice jednotlivých obcí. Dodnes se dodržují na několika místech Hané jako součást oslav Velikonoc. Díky nové publikaci se s nimi může seznámit každý, kdo bude mít zájem," uvedl.

Například tradiční velikonoční průvod matiček a procesí s drožkami se organizuje v posledních několika obcích na Olomoucku. Průvody matiček z Lašťan, Horní Loděnice a Trusovic o Velikonocích každoročně směřují do kostela v nedalekých Bohuňovicích. Naopak matičky z Bělkovic chodí do kostela v Dolanech. Procesí s drožkami v Samotiškách a Droždíně, která putují na Svatý Kopeček, se stala součástí místních hodů.

V Bělkovicích tuto velikonoční tradici dodržují od roku 1848. Dvě děvčata se každoročně o Velikonocích obléknou do hanáckých krojů a poté se zástupem lidí a muzikantů přinášejí sošku Ježíše Krista do kostela svatého Matouše v sousedních Dolanech. Lidé tímto způsobem vítají jaro a uctívají Kristovo vzkříšení.

Nová publikace navazuje na titul Jízda králů na Hané, který byl vydán v loňském roce. Oba zvyky, Jízda králů i velikonoční slavnosti, jsou zapsány na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Olomouckého kraje.

Velikonoce jsou vrcholem církevního roku a největšími křesťanskými svátky. Letos ale kvůli zákazu shromažďování nemohou věřící chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb.

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky společnost, církve, tradice, kniha, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.