úterý 7. května 2024 Stanislav

Z koronaviru se vyléčila již polovina zahraničních studentů UP

Polovina zahraničních studentů Univerzity Palackého v Olomouci, kteří se nakazili koronavirem, se již z nemoci vyléčila. Opakovanými testy negativně prošlo 27 z celkového počtu 52 studentů, kteří jsou již přes dva týdny v přísné izolaci na jednom z bloků vysokoškolských kolejí. Z vedlejšího bloku, kde bylo do karantény umístěno dalších 93 studentů, se nemoc vyloučila u 90 studentů, tři byli pozitivní, řekl dnes ředitel správy kolejí a menz Josef Suchánek.

Testy na potvrzení onemocnění koronavirem prošlo v těchto dnech všech 145 zahraničích studentů. Pět desítek z nich, u kterých se nemoc dříve potvrdila, musela testy v případě negativního výsledku absolvovat ve dvou kolech. „U prvního testování nám vyšlo 19 pozitivních a 33 negativních. U negativních výsledků se poté testy v neděli zopakovaly. Před chvílí nám přišly výsledky, podle kterých se ještě šest z nich prokázalo pozitivními. Celkem 27 lidí z původní dvaapadesátičlenné množiny je však již zdravých,“ uvedl ředitel Suchánek.

Výborně dopadly i výsledky u 93 zahraničních studentů, kteří dva týdny pobývali kvůli vazbám s předchozí skupinou v karanténě v odděleném druhém bloku kolejí. „Devadesát z nich bylo negativních, tři byli pozitivní, které jsme museli fyzicky přesunout do druhého bloku. Ze skupiny 90 negativních jsme ještě museli čtyři nechat v karanténě kvůli vazbám k pozitivním případům, ostatní mají úplnou svobodu,“ doplnil Suchánek.

Univerzitu nyní čeká další stěhování a logistické oddělování zdravých, nemocných studentů a lidí v karanténě. Řada z nich, kteří mají negativní výsledky, se podle ředitele kolejí snaží dostat zpět domů. Pracují na tom jejich ambasády, tento týden by měly podle něj přesuny zajišťovat Španělsko, Francie a Turecko. „Studenti jsou v kontaktu se svými ambasádami a pokud jsou negativní, někteří z nich odjedou. Organizují si to však již jejich země,“ doplnil ředitel správy kolejí a menz olomoucké univerzity.

První případ onemocnění covid-19 u zahraničního studenta olomoucké univerzity byl registrován 24. března, kdy byl pozitivně testován při návratu domů na letišti v Jižní Koreji student olomoucké přírodovědecké fakulty. Před návratem bydlel na olomouckých kolejích, o potvrzené nákaze informovala škola hygieniky i jeho spolubydlící. Postupně se počet potvrzených případů nákazy rozrostl na celkový počet 52 studentů, hygienici poté vytrasovali téměř stovku jejich kontaktů, které správa umístila do karantény.

Autoři | Foto upol.cz

Štítky ČR, koronavirus, UP, vysoká škola, školy, covid-19, UPOL, vyléčení, zahraniční studenti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.