úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Jeseník rozdělí téměř půl milionu korun mezi místní živnostníky

Téměř půl milionu korun se rozhodla rozdělit mezi místní živnostníky jesenická radnice, aby jim v době nouzového stavu kvůli pandemii s koronavirem pomohla překonat současné problémy. Jednorázová finanční pomoc činí maximálně 10.000 korun na žadatele podle schválených pravidel, jedním z nich je například bezdlužnost vůči městu. Nárok na tento druh pomoci lze uplatnit pouze elektronicky do vyčerpání výše uvedené částky, nejpozději však do 30. dubna, sdělil mluvčí radnice Richard Kapustka.

Město má na pomoc vyčleněno 470.000 korun. Cílí především na malé podnikatele ve službách, kterých se vládní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru dotkla nejvíce. V případě Jeseníku se jedná o důležité služby pro cestovní ruch, který je významnou součástí místní ekonomiky.

„O pomoci živnostníkům se bavíme od momentu, kdy byly uzavřeny jejich provozovny. Je potřeba ukázat, že chceme, aby živnostníci tuto složitou dobu zvládli," uvedl místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Finanční pomoc vychází z reálných možností města, které se v letošním roce rovněž musí vypořádat s poklesem plnění svého rozpočtu. „Drobné živnostníky však pro život v Jeseníku potřebujeme a jejich práce si vážíme," doplnila starostka města Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Mluvčí radnice Richard Kapustka dodal, že město nabízí pomocnou ruku místním podnikatelům, jejichž provozovny byly uzavřeny v důsledku vládních nařízení v souvislosti se stavem nouze také formou propagace jejich služeb, a to zdarma na stránkách červnového vydání městského zpravodaje.

Pomoci podnikatelům se snaží i jiná města v Olomouckém kraji a to především v otázce nájmů. Například olomoucká radnice promine na tři měsíce nájemné několika desítkám podnikatelů, kteří v městských nemovitostech provozují například restaurace či obchody a kvůli vládou vyhlášenému nouzovému stavu je museli dočasně uzavřít. Stejně rozhodla i přerovská radnice, úlevu tam pocítí bezmála osmdesát nájemců. Prostějovská radnice zase odloží splatnost části nájemného pro živnostníky a drobné podnikatele na rok 2021.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podpora, koronavirus, hospodářství, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.