úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Na Olomoucku se již otestovaly dvě třetiny lidí z požadované kapacity

V Olomouci, Litovli i v Uničově jsou za první tři dny zaplněny v testovací studii zaměřené na zjištění úrovně kolektivní imunity vůči onemocnění covid-19 téměř dvě třetiny z celkové kapacity 6500 lidí. Testem na zjištění protilátek již prošlo 4107 dobrovolníků, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V Olomouci je již téměř naplněna věková kategorie seniorů, zbývá jich otestovat ještě 89, zjistila ČTK.

V Olomouci, kde je celková kapacita 4000 míst, původně zdravotníci očekávali, že otestují denně 400 lidí, odběry však zvládají podstatně rychleji. V pátek prošlo testem 869 lidí, v sobotu 786 lidí a dnes jich bylo 789. Do studie kolektivní imunity proti covid-19 se tak zapojuje dvojnásobek zájemců, než bylo přihlášeno do rezervačního systému. Z čísel vyplývá, že mimo rezervace přicházejí především senioři. Odborníci původně uváděli, že v této věkové kategorii chybí v krajském městě až 500 lidí, podle ÚZIS však ve věku od 60 do 89 let zbývá vyšetřit už jen 84 lidí.

Podobná situace je i v Litovli a v Uničově, kde se počítalo s 200 testovanými denně. Za první tři dny však bylo v Litovli otestováno již 857 lidí a v Uničově 806. V obou městech tak zbývá z původní kapacity 2500 zájemců vyšetřit ještě zhruba po 400 lidech.

Do studie kolektivní imunity proti covid-19 je na Olomoucku zapojena stovka odborníků. "Z řad Fakultní nemocnice Olomouc je to na čtyřech odběrových místech, ve kterých je několik odběrových křesel, 70 zdravotníků, dalších 50 studentů z lékařské fakulty a dalších 50 zdravotníků," řekl v pátek novinářům ředitel nemocnice Roman Havlík.

Na Olomoucku by mělo být testováno dohromady téměř 7000 lidí. "Co do krajů nabíráme největší počet vzorků v České republice. Hlavním cílem je identifikovat, jaké procento lidí má protilátky proti tomuto novému koronaviru a zda tito lidé jsou v dané chvíli nositelem patogenu, či nikoliv," uvedl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

Ve studii, která má zjistit úroveň kolektivní imunity v populaci vůči onemocnění covid-19, bude testováno zhruba 27.000 lidí z vybraných skupin obyvatelstva ve čtyřech lokalitách. Odběry začaly již ve čtvrtek v Praze, Brně a Litoměřicích. V Olomouci, Litovli a v Uničově odběry začaly o den později.

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, testování, Olomoucko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.