úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Vodné a stočné na Olomoucku a Prostějovsku zlevní, ale jen o pár korun

Moravská vodárenská od 1. května sníží na Olomoucku a Prostějovsku cenu vodného a stočného o několik korun za metr krychlový pitné vody. Rodiny za vodu měsíčně uspoří až desítky korun. Firma tak zohlední snížení sazby daně z přidané hodnoty, které od května vstoupí v platnost. Řekla to mluvčí Moravské vodárenská Markéta Bártová.

Na Olomoucku se cena vodného a stočného za metr krychlový od 1. května sníží z nynějších 87,01 korun na 83,23 korun. Na Prostějovsku pak z 93,57 koruny na 89,51 korun. "Na Olomoucku by průměrná čtyřčlenná rodina mohla ušetřit měsíčně 42,31 korun a na Prostějovsku měsíčně 40,01 korun," uvedla Bártová.

Květnové zlevnění je důsledkem novely zákona o DPH, která přeřazuje úpravu a rozvod vody a také odvádění a čištění odpadní vody včetně souvisejících služeb ze sazby 15 procent na deset procent.

Moravská vodárenská se zhruba 470 zaměstnanci provozuje pronajatou vodohospodářskou infrastrukturu na Prostějovsku, Olomoucku a Zlínsku, kde zásobuje pitnou vodou téměř 400.000 obyvatel. Provozuje 30 úpraven vody, 157 vodojemů, 27 čistíren odpadních vod a zajišťuje servis pro 2187 kilometrů vodovodních a 1316 kilometrů odpadních sítí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, správa, peníze, Olomoucko, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.