pátek 3. května 2024 Alexej

Olomoucká radnice rozvolňuje opatření. Parkování bude znovu zpoplatněno

Olomoucký krizový štáb včera přijal opatření, která vedou k rozvolňování situace ohledně pandemie koronaviru. Návrat k normálu se týká i parkovací zóny, opět se v ní začíná platit.

Vstup na hřiště? Na vlastní odpovědnost

Venkovní hřiště a pískoviště se veřejnosti otevřou 1. května. Týká se to i hřišť v olomouckých parcích, které jsou ve správě Výstaviště Flora a 82 hřišť a pískovišť na území města. Má to ale háček. „V pískovištích bude až do poloviny května probíhat výměna písku za nový. Začneme ale těmi největšími a nejfrekventovanějšími,“ naznačila Jitka Štěpánková, vedoucí oddělení městské zeleně.

Na hřištích platí současná hygienická pravidla, tedy vstup pouze s rouškou, bez teploty 
a respiračních obtíží a samozřejmostí jsou dvoumetrové rozestupy. Hlouček může tvořit maximálně deset osob. Na oploceném pískovišti jen čtyři. Vstup na všechna hřiště je na vlastní odpovědnost.

„I když město jako správce nenese odpovědnost za chování uživatelů, rozhodli jsme se zajistit dezinfekci pevných herních prvků, sedaček i samotného písku, a to ekologickým a přírodě blízkým způsobem – horkou párou,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Použití chemických prostředků nebo chloraminu vede podle něj k rezistenci na viry a po dešti vytváří i problém v čistírnách odpadních vod. 

Otevře se také rozárium a botanická zahrada. Od 25.května  bude zpřístupněn také areál palmového skleníku a sbírkových skleníků ve Smetanových sadech. Naopak do 25. května zůstávají pro veřejnost uzavřena školní hřiště. „V rozáriu budou platit běžná hygienická pravidla. Toalety a grily budou i nadále mimo provoz. U skleníků bude při vstupu personál dohlížet na maximální počet padesáti návštěvníků v celém areálu,“ upřesnila Štěpánková.

Do zoo jen s elektronickou vstupenkou

Ve čtvrtek 30. dubna se otevře zoologická zahrada na Svatém Kopečku. Zatím pouze venkovní areál a vstupenku si musí návštěvníci koupit na webu. Plné vstupné nově činí 140 korun, dětské sto korun.

„Pokladna bude uzavřena a pro vstup budou sloužit jen dva krajní turnikety, aby lidé neprocházeli blízko sebe,“ popsal ředitel zoo Radomír Habáň. Po celé zahradě bude rozmístěno deset stojanů s dezinfekcí, upozorňovací tabule a rozestup laviček na odpočinkových místech bude čtyřmetrový. „Pravidelné upozornění na hygienické opatření budeme vysílat každých třicet minut rozhlasem,“ podotkl Habáň. 

I když už nyní bude v provozu občerstvení, safari vláček se rozjede až v době, kdy budou otevřeny také pavilony, tedy od 25. května.

Knihovna už funguje, přidá se Informační centrum

Městská knihovna obnovila provoz v pondělí včetně poboček. Všude platí nařízené rozestupy a hygienická pravidla. „Sice nemáme v provozu studovnu a internet, ale do konce května odpouštíme čtenářům všechny sankční poplatky,“ zdůraznila ředitelka Lenka Prucková. Každý vrácený svazek knihovna vlastními silami dezinfikuje.

Od 4. května začne v podloubí radnice opět fungovat Informační centrum s prozatímní provozní dobou od 9 do 16 hodin. „Změnu můžeme provést až podle vyhodnocení návštěvnosti,“ řekla za magistrát vedoucí odboru Karin Vykydalová. Do infocentra mohou najednou pouze tři lidé s rouškou a musí dodržovat předepsané rozestupy. 

Hodina stání za třicet korun

Již tento týden bylo zrušeno krizové opatření vlády o dočasném zrušení zpoplatnění parkovacích zón. Jinými slovy, zase platí, že za parkování se platí. 

„Začali jsme pracovat na technickém zprovoznění zóny placeného parkování,“ potvrdil primátor Mirek Žbánek. Platí to pro dnešek a zítřek.

„Musíme nyní oživit parkovací automaty a upravit všechny dopravní značky a jejich dodatkové tabulky. Placení prostřednictvím alternativních platebních metod a SMS je již také k dispozici,“ dodal ředitel městské policie Pavel Skalický. Potvrdil, že spolu s obnovou platnosti dopravního značení začnou strážníci plnit kontrolní činnost. 

Vedoucí odboru dopravy upozornil, že od příštího týdne se také v úterý a ve čtvrtek vydávají v budově Namiro dlouhodobé parkovací karty a krátkodobé vjezdy do pěší zóny.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covi19, opatření, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.