neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomoucká zoo kvůli uzavření přišla o deset milionů korun

Desetimilionovou ztrátu na tržbách zaznamenala zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce kvůli několikatýdennímu preventivnímu uzavření, které v polovině března nařídila vláda v souvislosti s epidemií nového koronaviru. ČTK to dnes řekl ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň. Zoologická zahrada po výpadku tržeb musela pozastavit investice a opravy. Své brány návštěvníkům otevřela dnes.

„Za březen se naše ztráty pohybovaly kolem dvou milionů korun a v dubnu se vyšplhaly na celkovou částku deset milionů korun," uvedl Habáň. Zoo při několikatýdenním uzavření přišla o tržby z prodeje vstupenek a příjmy z gastronomického provozu. Jarní měsíce patří z pohledu návštěvnosti mezi nejsilnější v roce, vysokou návštěvno zoo mívá hlavně o Velikonocích.

Zoologická zahrada nečekaný výpadek tržeb přečkala i díky svým rezervním fondům. Musela ale pozastavit opravy a investice, protože podle Habáně nebylo jasné, jak dlouho bude zoo uzavřena a jaký dopad toto preventivní opatření bude mít na její tržby. "Chtěli jsem letošek uzavřít s vyrovnaným rozpočtem a nechtěli se dostat do situace, kdy bychom měli ztrátu," dodal Habáň, podle kterého vedení zoo jedná s radnicí o řešení situace.

Svatokopecká zoologická zahrada byla stejně jako ostatní zoo v Česku uzavřena v polovině března rozhodnutím vlády kvůli epidemii nového typu koronaviru. Provoz obnovila dnes. Vláda původně avizovala, že zoologické zahrady budou moci otevřít až 25. května. Minulý týden ve čtvrtek ale nečekaně rozhodla, že návštěvníci do nich mohou chodit od pondělí, tedy skoro o měsíc dříve. Zatím se mohou pohybovat po venkovním areálu.

Kvůli preventivním opatřením v souvislosti s covid-19 olomoucká zoo upravila návštěvní řád, vstupenky lze koupit pouze online formou. Upraven byl také provoz občerstvení a nařízeny jsou dvoumetrové rozestupy. V areálu jsou stojany s dezinfekcí. Vnitřní expozice a pavilony by měly být otevřen 25. května.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz. Zoo na Svatém Kopečku loni navštívilo 348.209 lidí.

Autoři | Foto Zoo Olomouc Facebook

Štítky příroda, koronavirus, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.