čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Olomoucku se do testovací studie zapojilo o několik tisíc dobrovolníků více, než bylo v plánu

Na Olomoucku v pátek večer skončila testovací studie na covid-19. Na odběrových místech v Olomouci, Litovli a v Uničově se od minulého pátku otestovalo celkem 9559 dobrovolníků. Původní kapacita byla 6500 zájemců, kraji se však kvůli enormnímu zájmu lidí i rychlosti vyšetření podařilo nakonec kapacitu navýšit. Na Olomoucku jako na jediném místě prošli dobrovolníci nejen rychlotesty, ale byla jim odebírána i žilní krev, která poslouží vědcům pro další vědecký rozbor.

Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Mariána Hajdúcha se 60 procent z celkového počtu zájemců nechalo otestovat v Olomouci, kde vyšetřením prošlo 5735 lidí, v odběrových stanech v Litovli a v Uničově to bylo dalších 3824 dobrovolníků. „Jen v Olomouci se této studie zúčastnilo 5,7 procent všech obyvatel. V uzavřeném regionu Litovelska, Uničovska, Červenky a přilehlých obcí, kde je zhruba 24.000 obyvatel, se této studie zúčastnilo zhruba obdivuhodných 16 procent obyvatel,“ řekl dnes novinářům Hajdúch.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška dnes skončila první fáze velké studie. „Obávali jsme se, že o ni nebude takový zájem, jaký jsme předpokládali. Opak se stal pravdou. Studie je složena z mnoha kohort a ramen, olomoucké rameno je jedno z nejdůležitějších. Byla zde odebírána také žilní krev, což bude mít velký význam i pro validaci použitých testů. Bude z toho jistě i nějaké celostátně platné metodické doporučení, jak s těmito testy pracovat,“ řekl novinářům Dušek.

Předběžné výsledky studie na Olomoucku stejně jako na ostatních místech v republice chtějí odborníci sdělit příští týden ve středu na ministerstvu zdravotnictví. Odborníci však naznačili, že vzorky lidí z oblasti Litovelska a Uničovska, která byla kvůli enormnímu nárůstu onemocnění na dva týdny neprodyšně uzavřena, budou rozdílné. „Litovel a Uničov byly speciálně zařazeny, u nich očekáváme s největší pravděpodobností možnost zjistit ten maximální potencionál epidemie v české populaci, neboť se dostali na pomyslné časové čáře nejdál. Z předběžných výsledků to tak i vypadá, že se to potvrzuje,“ doplnil Dušek.

Vzorky krve odebrané dobrovolníkům na Olomoucku využijí vědci k dalšímu zkoumání, zpracovávat se budou poté na oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice v Olomouci na sérum, které se zmrazí. „Zhruba v horizontu několika týdnů se k tomu materiálu znovu vrátíme, jakmile bude rozhodnuto o definitivních soupravách, které jsou vhodné a dostatečně citlivé pro analýzu protilátek laboratorními metodami, jež jsou kvantitativní a mnohem přesnější,“ řekl již dříve Hajdúch.

Olomoucký kraj jako jediný kvůli předpokládanému enormnímu zájmu dobrovolníků spustil ještě před samotnou studií rezervační systém. Dvě hodiny po spuštění registrace bylo obsazeno všech 4000 míst v Olomouci, ještě téhož dne se zaplnila i místa pro Litovel a Uničov, kde se původně počítalo s celkovou kapacitou 2500 míst. „Rezervační systém se ukázal jako klíčový,“ doplnil hejtman Ladislav Okleštěk.

Hlavním cílem testovací studie je identifikovat, jaké procento lidí má protilátky proti novému typu koronaviru a zda tito lidé jsou v dané chvíli nositelem patogenu, či nikoliv. Kromě Olomoucka se dobrovolníci testovali také v Praze, Brně a Litoměřicích.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, testování, Olomoucko, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.