neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Mateřské školy se v Přerově otevřou od poloviny května

Přerovské mateřské školy i místní jesle se znovu otevřou od 18. května. Město se nakonec rozhodlo otevřít školky až po ukončení nouzového stavu. V dotazníkovém šetření totiž názory rodičů nebyly jednotné, sdělila dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová. Město se již také připravuje na nástup prvních žáků do základních škol. Školy jsou zavřeny od 11. března, mateřinky ukončovaly činnost postupně. Poslední otevřená zůstala v Dvořákově ulici, která přerušila provoz 23. března. Ve stejný den osiřely i jesle.

Nouzový stav je zatím schválen do 17. května, podle premiéra Andreje Babiše vláda o další prodloužení Sněmovnu žádat nebude.

Město původně zvažovalo, že mateřské školky otevře již 11. května, dotazníkové šetření však ukázalo, že rodiče mají na věc různé názory. Někteří preferovali zůstat doma s dětmi na ošetřovném, řada rodičů však naopak potřebuje nastoupit do práce a přimlouvali se za rychlé otevření předškolních zařízení. „Rodiče se aktivně zapojili, ale jednotnější shoda nebyla. Nakonec jsme se po dohodě s ředitelkami rozhodli, že všechny mateřinky otevřeme v pondělí 18. května, kdy končí nouzový stav,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba.

Radnice podle mluvčí města nyní zjišťuje počet zaměstnanců, kteří budou schopni do školek nastoupit; o případnou výpomoc by byli požádáni studenti přerovské střední pedagogické školy. „Kvůli personálnímu zabezpečení zatím není jisté, jestli budou k danému datu otevřena všechna oddělení mateřinek, o konkrétních záležitostech budou ale rodiče včas informováni,“ doplnila mluvčí.

Radnice se připravuje také na nástup prvních žáků do základních škol, za týden se to týká žáků devátých tříd, o dva týdny později dětí z prvního stupně. „Sejdeme se v úterý s řediteli škol, abychom si vyjasnili některé věci - probereme doporučení vlády, hygienické podmínky a podobně,“ doplnil náměstek Kouba. O všech záležitostech, které se týkají nástupu do školy, i o pravidlech v jednotlivých školních jídelnách by měli být včas informováni také rodiče.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, koronavirus, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.