neděle 5. května 2024 Klaudie

V kraji zemřel v souvislosti s koronavirem další člověk

V Olomouckém kraji bylo dnes v souvislosti s onemocněním covid-19 oznámeno další úmrtí, celkem jich je od začátku pandemie registrováno 15. V kraji se naopak z nemoci vyléčilo 480 osob. Od nedělního večera se v Olomouckém kraji počet potvrzených nákaz novým koronavirem nezvýšil, ministerstvo zdravotnictví nadále eviduje v regionu 698 případů.

Údaje ministerstva zdravotnictví zahrnují všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji. Čísla potvrzených nákaz se do pondělního večera nezvýšila ani ve statistikách olomoucké krajské hygienické stanice; ta od počátku pandemie eviduje stále 677 případů.

Na odběrových místech v Olomouckém kraji bylo v pondělí podle krajské hygienické stanice provedeno 434 odběrů, což je pětinásobek oproti neděli. Dosud bylo podle hejtmanství v kraji testováno 12.088 lidí.

V Olomouckém kraji v pátek minulý týden skončila rozsáhlá testovací studie, do které se zapojilo na odběrových místech v Olomouci, Litovli a v Uničově celkem 9559 dobrovolníků. Původní kapacita byla 6500 zájemců, kraji se však kvůli enormnímu zájmu lidí i rychlosti vyšetření podařilo kapacitu zvýšit.

Na Olomoucku jako na jediném místě prošli dobrovolníci nejen rychlotesty, ale odborníci jim odebrali ze žíly i krev, která poslouží pro další vědecký rozbor. Předběžné výsledky společně ze všech odběrových míst hodlají odborníci sdělit ve středu.

V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomouckému kraji patří s počtem 110 případů třetí pozice za Karlovarským krajem, v němž na 100.000 obyvatel připadá bezmála 139 nakažených, a Prahou se 130 nakaženými na 100.000 lidí.

V pondělí přibylo v Česku 38 nových případů nákazy koronavirem, dnes zatím 22, celkem jich je 7841. S nemocí covid-19 dosud v zemi zemřelo 252 lidí, od pondělního večera přibylo jedno úmrtí. Počet uzdravených se zvýšil o 30 na 3816.

Autoři | Foto HZSJK

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.