neděle 19. května 2024 Ivo

Ministr zemědělství Toman oznámil, kde chce stavět přehrady. Nejobjemnější má vzniknout v Bělkovicích

Ministerstvo zemědělství představilo v pondělí 31 míst, která chce zařadit do Generelu území chráněných pro akumulaci povrchových vod. Na seznamu míst, která budou chráněna pro budoucí výstavbu vodních nádrží, se objevila i obec Bělkovice nedaleko Olomouce, kde má vzniknout nejobjemnější přehrada z třech desítek plánovaných.

Podle informací zveřejněných na webových stánkách Ministerstva zemědělství, bude mít bělkovická přehrada při rozloze 130 hektarů objem více než 47 milionů kubíků vody. Další nádrže by měly v Olomouckém kraji vzniknout v obcích Holštejn, Smilov a Podhoří. V územně plánovací dokumentaci jsou tyto oblasti označeny jako „územní rezerva“. Tato rezerva neomezuje stávající činnosti, např. umožňuje dočasné stavby s horizontem jejich životnosti zhruba 50 let nebo stavby, jejichž případné vykoupení a odstranění nebude extrémně finančně a technicky náročné.

„Je třeba si uvědomit, že z našeho území odtéká prakticky veškerá vody do okolních států, takže naše vodní zdroje závisejí výhradně na srážkách. Pokud tedy vodu nezadržíme, odtéká, aniž bychom ji mohli využít k hospodářským potřebám. Proto není možné zaměřit se jen na zadržování vody v krajině, což je nezbytné pro stav půdy a krajiny. Je nutné orientovat se i na zadržení srážkových vod jejich zachycením v dalších přehradních nádržích, s kapacitami, které se stačí v průběhu zimy a jara doplnit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

„Po diskusi se státními podniky Povodí jsme nejprve navrhli rozšíření Generelu o 47 dalších lokalit, které byly projednány s Krajskými úřady a se 123 obcemi, jejichž katastry by byly dotčeny hájením. Tato jednání schválila a podpořila navýšení Generelu o 31 lokalit, které tedy do něj budeme chtít zařadit,“ dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo zemědělství, Facebook Bělkovice-Lašťany

Štítky přehrada, bělkovice, toman, zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.