čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Charita otevřela simulační místnost s pomůckami pro handicapované. K dispozici je invalidní vozík či chodítka

Olomoucká charita otevřela nové prostory, kde si mohou zájemci přímo na místě vyzkoušet i zapůjčit kompenzační pomůcky pro handicapované. Nechybí zde například ukázka polohovací postele, invalidní vozík či chodítka, které pomohou při každodenní péči o zdravotně postižené. Slavnostní zahájení provozu Edukační místnosti bylo plánováno původně na konec dubna. Kvůli současné situaci s koronavirem se přesunulo na září, místnost však již slouží po předchozí domluvě zájemcům, informovala mluvčí charity Eva Štefková.

Edukační místnost charita otevřela ve svých prostorách v olomoucké městské části Řepčín. Kompenzační pomůcky si mohou zájemci nejen vyzkoušet, ale i zapůjčit. Místnost totiž simuluje domácí prostředí.

"Zájemci si mohou prakticky vyzkoušet pomůcky například pro přesun nemocného z vozíku na postel a opačně, naučí se, co je dobré využít pro usnadnění pohybu či polohování nemocného," uvedla zástupkyně vedoucí Střediska pečovatelské služby Renata Vidrasová.

V půjčovně kompenzačních pomůcek lze zapůjčit polohovací elektrická lůžka s matrací proti vzniku proleženin, invalidní mechanické vozíky, různé druhy chodítek, jídelní stolky, schodolezy, sedačky do vany, toaletní židle, či nástavce na WC. Návštěvu si zájemce může domluvit předem telefonicky a na sjednané schůzce si vše vyzkoušet. "V případě potřeby navrhneme pečujícímu i možnost návazné péče prostřednictvím pečovatelských, asistenčních nebo odlehčovacích služeb, poradíme s vyřízením příspěvku na péči a jiných potřebných dávek," doplnila Vidrasová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, zdraví, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.