sobota 4. května 2024 Květoslav

FOTO: Zábřeh bude mít brzy dokončenou smuteční síň, bude mít i "boží oko"

Zábřeh na Šumpersku dokončuje přestavbu smuteční síně. Rekonstrukce pietního místa na hřbitově byla zahájena na začátku srpna 2019 a vyjde téměř na 27 milionů korun. Zdobit ji bude i několik nových prvků včetně zatmavování tzv. Božího oka, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Mahdalová. V zábřežské obřadní síni se každoročně konají desítky smutečních obřadů.

Oprava historické budovy bude dokončena zhruba v polovině roku. "Dokončeny jsou již veškeré svislé konstrukce, hotová je fasáda hlavní budovy ze strany hřbitova i monolitická rampa se schodištěm, veškeré rozvody elektroinstalace, výměna střešní krytiny. Aktuálně je instalováno podlahové topení a následně bude v hlavním sále vylita betonová podlaha," uvedla mluvčí radnice. Stavebníci mají ještě v plánu dokončit fasády jednotlivých částí stavby i vnitřní omítky a vydláždit prostranství před vstupem do obřadní síně.

Smuteční síň bude vybavena i několika zajímavými prvky. "Dokončeno bylo již osazení rámu světlíku jako jedné z hlavních dominant smuteční síně. Jedná se o tzv. boží oko, které bude zaskleno chytrým sklem. To má chránit před prudkým slunečním světlem, které bude přes světlík pronikat do smuteční síně. Chytré sklo je totiž vybaveno zatmavovací fólií. Stiskem tlačítka tedy dojde k zatmavení skla světlíku," uvedla Mahdalová.

Z části bývalého bytu, jenž byl součástí smuteční síně, byl vybudován kůr. "Vznikl tak prostor pro zpěváky a živou hudbu, což dřívější podoba smuteční síně neumožňovala. Vstup do smuteční síně je nově zajištěn monolitickou konstrukcí schodiště v kombinaci s bezbariérovou rampou. Toto je prvek, který je architektonickým dílem nadregionální velikosti. Zrestaurována bude i socha archanděla Michaela na vrcholu kopule," uvedl starosta František John (KDU-ČSL). Uměleckým dílem budou i svítidla v hlavním sále, která kombinují stínidlo z foukaného skla vyrobené místním uměleckým sklářem Pavlem Bruštíkem a LED světelné jádro.

Úpravě areálu hřbitova se město věnuje od roku 2014. Zahrnuje stavbu a rekonstrukci hřbitovní zdi, stavbu nového kolumbária a chodníků v celkové hodnotě téměř šest milionů korun. Do zábřežského hřbitova se před tím řadu let neinvestovalo, například zeď dělící urnový hřbitov od rodinných domků desetiletí chyběla. Samotná budova smuteční síně vznikla adaptací někdejší honosné vstupní brány na hřbitov postavené v neorenesančním slohu.

Autoři | Foto Studio Ječmen

Štítky správa, stavby, pietní, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.