pondělí 6. května 2024 Radoslav

Do přerovských škol přišly tři čtvrtiny deváťáků. Výjimkou byla Základní škola Boženy Němcové

S poměrně velkým zájmem o návrat do škol se dnes setkali učitelé devátých tříd přerovských základních škol. Podle informací radnice se dnes do lavic vrátilo 73 procent deváťáků. Výjimkou byla Základní škola Boženy Němcové, kam nepřišel jediný žák, téměř nikdo se tam totiž nepřipravuje na přijímací zkoušky na střední školy. Škola je ve městě specifická, chodí tam převážně romské děti. S obdobně velkým zájmem počítají ředitelé základních škol v Přerově také od 25. května, kdy se mají třídy otevřít dětem z prvního stupně.

V Přerově je osm základních škol. Například na Základní školu Velká Dlážka dnes přišlo po uvolnění opatření kvůli pandemii koronaviru 50 deváťáků z 56, do školy Za Mlýnem dorazilo 28 dětí z 32, škola v Želatovské ulici přivítala 28 školáků z 34 a například do devítky na Trávníku přišlo 54 žáků ze 70. "Školáci vytvořili skupinky, v nichž se učí," informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Naopak do ZŠ Boženy Němcové nepřišel nikdo. Podle ředitelky Ilony Bočinské má škola nyní 11 žáků deváté třídy. "Nástup pro deváťáky je ode dneška výhradně za účelem přípravy na přijímací zkoušky. My máme děti většinou na tříletých učebních oborech, jich se nástup netýká. Máme pouze jednu žákyni, která má dělat přijímací zkoušky. V domácnosti však s nimi žije sedmdesátiletý dědeček kardiak s cukrovkou, který patří do rizikové skupiny. S rodinou jsme byli v kontaktu, komunikuje s nimi třídní učitelka. Po domluvě ji do školy nedali. Byla by však jediná," řekla dnes ředitelka školy.

Základní školy stejně jako další školská zařízení se dětmi ještě více zaplní od 25. května, kdy se mají otevřít třídy pro první stupeň. Jejich počet nyní školy prostřednictvím dotazníků přes rodiče mapují, ale i podle nástupu deváťáků přerovská radnice očekává, že zájem rodičů o nepovinný návrat dětí bude velký. Rodiče o tom musí školy informovat do 18. května, řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Podle něj ředitelé škol předběžně odhadují, že nastoupí 80 procent zapsaných žáků. Město i základní školy tak kvůli tomu nyní řeší dva problémy - jak vytvořit školní skupiny po 15 lidech a jak to zvládnout personálně.

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky školy, koronavirus, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.