úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Žádný oficiální souhlas s přehradou jsme nedali, říká starosta Jívové. Výhrady ale nemá

Zastupitelstvo Jívové na Olomoucku se zatím oficiálně nevyjádřilo k záměru ministerstva zemědělství vyčlenit část údolí Trusovického potoka v sousedství obce pro možnou stavbu přehrady. Zástupci Jívové se pouze zúčastnili neformálního jednání o tomto záměru. Ve středu to řekl starosta Jívové Jan Pewner, podle nějž obec ale nemá zásadní výhrady k hájení lokality pro případnou stavbu vodní nádrže.

Ministerstvo v týdnu uvedlo, že chce hájit 31 území pro vodní nádrže, mezi nimi i část údolí Trusovického potoka nad obcí Bělkovice-Lašťany na Olomoucku. S lokalitami podle ministra zemědělství Miroslava Tomana souhlasili starostové obcí. „Písemně jsme žádný souhlas nedávali, ani to neprojednávalo zastupitelstvo,“ uvedl Pewner. Povodí Moravy podle něj před časem pouze svolalo na toto téma jednání se zástupci obcí, které jsou v okolí plánované územní rezervy, a představilo jim svůj záměr. „Chápal jsem to jako neformální schůzku, kde nás seznámili s tím, že se něco chystá,“ podotkl starosta.

Jívová v prostoru, který má být vyčleněn pro případnou stavbu přehrady, vlastní pozemky a území pro ni podle starosty nemá zásadní význam. „Jediné, na co jsem se ptal, bylo to, jaký dopad by to mělo na bývalý hrad Tepenec, který na kopci postavil Karel IV. a je na seznamu kulturních památek,“ uvedl starosta.

Území, které by v případě stavby přehrady v části údolí Trusovického potoka měla zaplavit voda, podle starosty končí v dostatečné vzdálenosti od pramene Těšíkovské kyselky, která je oblíbeným turistickým cílem. V údolí Trusovického potoka by ale voda zřejmě zaplavila část rekreační oblasti s chatovými osadami.

Zpráva o 31 nových lokalitách pro stavbu přehrad, mezi kterými je i údolí Trusovického potoka, mezi obyvateli Jívové podle starosty rozruch nezpůsobila. „Zatím se nikdo neozval, spíše volají novináři,“ řekl starosta. Místní o záměru diskutovali už loni. „Někteří viděli šanci v tom, že by tady mohla vzniknout rekreační oblast a že by stouply ceny nemovitostí,“ podotkl Pewner. Dodal, že region se v posledních letech kvůli suchu potýká s nedostatek povrchových vod a nová nádrž by mohla zlepšit zásobování obyvatelstva pitnou vodou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, stavby, Olomoucko, přehrada, jívová, bělkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.