pátek 3. května 2024 Alexej

Základní umělecké školy v Olomouckém kraji se otevřely jen zčásti

Základní umělecké školy v Olomouckém kraji se po uvolnení opatření proti koronaviru otevřely jen zčásti. Někde již malí hudebníci pilují hru na hudební nástroje včetně dechových a učitelé nemají problémy je dětem po dezinfekci ani zapůjčovat, jinde kvůli obavě z dodržení bezpečnostních opatření tyto obory stále neotevřeli. Podle ředitelů škol jsou informace chaotické, řada pedagogů je z rizikových skupin nebo se sami doma starají kvůli uzavření škol o své děti.

Tóny všech možných hudebních nástrojů se od tohoto týdne po dvouměsíční nucené pauze ozývají například ze Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově, Děti se tam vrátily pod dohledem učitelů ke hře na klavír, cvičí skladby na saxofonu nebo hrají na bicí. „Hudební obory jsme otevřeli od pondělka, jak to bylo povoleno, jedeme však pouze v režimu individuální výuky. Kolektivní soubory, orchestry nebo komorní seskupení stále nejsou, je to jen výuka ve formě jeden žák - jeden učitel,“ řekl ředitel školy Jiljí Hroch.

Děti do školy míří se svými nástroji, ale využívají i školní, jako jsou například klavíry, po odchodu jsou nástroje očištěny dezinfekcí. „Každý kantor má dvojí dezinfekci, jednu na nástroje a jednu na ruce. Žesťaři navíc mají k dispozici štíty,“ dodal ředitel školy, kam chodí zhruba tisícovka dětí. Většina z nich míří právě na hudební obory. Zájem o návrat byl podle ředitele různý, u některých vyučujících byl až stoprocentní. Naopak výuku ve výtvarném oboru, který navštěvuje zhruba 250 dětí, škola obnoví až od pondělí 25. května, zmapovat musejí zájem žáků a rozdělit je do skupin.

V Olomouci na otevření ještě vyčkávají

Základní umělecká škola Iši Krejčího v Olomouci se rozhodla hudební obory zatím neotevřít, a to ani pro individuální výuku. Stejně tak dosud neotevřela ani literárně-dramatický obor. Výjimkou je jen individuální výuka ve hře na cimbál a taneční obor, kam přišly zhruba dvě třetiny dětí. „Zahájili jsme výuku jen tam, kde nelze vést efektivně distanční výuku. Navíc chceme, aby děti přicházely postupně. Kdybychom to otevřeli, jak to nabízelo ministerstvo, otočilo by se v budově 300 dětí denně, což není nyní úplně vhodné,“ řekl ředitel školy Filip Hajdu.

Svou roli podle něj hraje i to, že více než 70 procent učitelů je v rizikové věkové skupině, další jsou doma s dětmi kvůli uzavření základních škol. „Možná jsem jeden z mála ředitelů, který to nepovolil centrálně. Jsou tam tak přísná pravidla a doporučení, že je velmi těžké za této situace vzít na sebe zodpovědnost a říct lidem, pojďte učit, vytvořím vám podmínky a nic se vám nestane,“ doplnil ředitel. Další vlnu otevření chystá škola, kterou navštěvuje zhruba 750 dětí, od 4. června.

Základní umělecké školy se stejně jako ostatní školská zařízení uzavřely kvůli pandemii koronaviru 11. března. Pedagogové snažili zůstat v kontaktu s žáky prostřednictvím on-line výuky, byť například při výuce na hudební nástroje či kurzech kolektivního tance to bylo obtížné.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, hudba, výtvarné, koronavirus, Olomouc, zuš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.