pátek 3. května 2024 Alexej

Charita Olomouc rozšiřuje služby své ordinace pro bezdomovce, získala dotaci

Přímo v terénu mohou nově poskytovat bezdomovcům zdravotnickou pomoc pracovníci olomoucké charity. Umožní jim to několikamilionová dotace ministerstva zdravotnictví, která podpořila činnost ordinace pro lidi bez domova, jež v Olomouci funguje 13 let. Zástupci charity mohou díky ní také zajistit přepravu imobilních pacientů k lékařským prohlídkám. Dotace 7,5 milionu korun půjde po dobu dvou let nejen na provoz ordinace, ale i na její dovybavení, informovala dnes mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Podle zástupců charity šlo o dlouho očekávaný projekt. Zajistí nejen provoz ordinace, ale zároveň rozšíří péči o lidi bez domova také na poskytnutí včasné pomoci včetně preventivní zdravotní péče. "Díky poskytnuté dotaci jsme mohli pořídit auto pro převoz pacientů, které je vybaveno lehátkem a místem pro invalidní vozík. Pověřený pracovník tak pravidelně vyráží do terénu, monitoruje zdravotní stav nemocných osob, které se nedostanou k lékaři a realizuje převoz nemocných z terénu i z Domova sv. Anežky do potřebných zdravotnických zařízení," uvedl zástupce ředitele Charity Olomouc Jan Buka.

Cílem projektu je předcházet chronickým onemocněním a akutním stavům ohrožujícím život lidí bez domova. Podle charitních pracovníků často do ordinace přicházejí lidé až ve chvíli, když je nemoc či poranění ve zhoršeném nebo chronickém stavu. "Mnohem více také trpí infekčními a parazitárními onemocněními, mají problém dodržovat léčebný režim, docházet na převazy, brát pravidelně léky," uvedla zdravotní sestra z ordinace pro lidi v nouzi Helena Mikušková.

Projekt ministerstva zdravotnictví se zaměřuje i na prevenci zneužívání návykových látek a řešení parazitárních nemocí přímo ve squatech a v provizorních obydlích, dodala mluvčí charity.

Ordinace praktického lékaře pro lidi v nouzi byla otevřena v prostorách olomoucké charity v prosinci 2007, tehdy šlo po Praze o druhé zařízení v zemi. Cílem bylo usnadnit zdravotní péči o lidi žijící na ulici a předejít i dalšímu výskytu infekčních onemocnění. O vybudování ambulance se rozhodlo po smrti bezdomovce s rozsáhlým zánětem plic, který zemřel v lednu 2007 za branami fakultní nemocnice, odkud ho vyvezla na vozíku ochranka. Lékařku, která jej vyšetřovala, potrestal soud za neposkytnutí pomoci podmíněným trestem.

Ordinace funguje pět dní v týdnu. Spolupracuje s nízkoprahovým denním centrem, kde má pacient příležitost se před ošetřením umýt a získat čisté oblečení. Každoročně ošetří 600 pacientů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, sociální, menšiny, charita, bezdomovci, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.