pondělí 29. dubna 2024 Robert

Povodí Moravy dokončuje obnovu vodní nádrže Hrabišín

Povodí Moravy dokončuje loni zahájenou obnovu vodní nádrže Hrabišín na Šumpersku, z jejíhož dna byly vytěženy sedimenty a nádrž byla poté rekonstruována. Obnova nádrže stála zhruba 14 milionů korun. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře vedly práce k obnovení všech funkcí nádrže a vytvořily v krajině hodnotný biologický i estetický prvek.

Vodohospodáři loni před zahájením stavebních prací nádrž Hrabišín vypustili a poté zahájili těžbu sedimentů a postupnou rekonstrukci hráze. Průměrná tloušťka sedimentů, které bylo z nádrže třeba odstranit, činila půl metru.

„Obnova nádrže spočívala v odtěžení asi 7400 metrů krychlových sedimentů a komplexní rekonstrukci návodního líce hráze, výpustného zařízení, bezpečnostního přelivu a drenážního systému,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Dělníci také ucpali trhliny v konstrukcích, aby jimi neprosakovala voda.

Povodí Moravy se pro rekonstrukci vodní nádrže Hrabišín rozhodlo kvůli tomu, že její dno bylo průběžně zanášeno sedimenty a výrazně se snížila kapacita pro zadržování vody. Díky odbahnění se zvýšila schopnost nádrže udržet vodu v krajině. Rekonstrukce funkčních částí pak podle Garguláka prodlouží životnost tohoto vodního díla o mnoho let.

„Po dokončení a napuštění vodní nádrže dosáhneme významného posílení biodiverzity, nádrž bude představovat významný prvek ekologické stability krajiny, umožní lépe hospodařit s povrchovou vodou a posílí retenci vody v krajině,“ uvedl Gargulák.

Důležitou funkcí tohoto vodního díla je podle Garguláka i zajištění minimálního průtoku v potoce pod nádrží a celkové zlepšení odtokových poměrů. V době prudkých dešťů dokáže vodní nádrž Hrabišín zachytit až 33 tisíc metrů krychlových vody. „To je významné množství, se kterým se dá v době sucha nadlepšovat průtok pod vodní nádrží. Dojde také ke zpomalení odtoku povrchové vody z povodí a v neposlední řadě zvýšení estetické přitažlivosti celé lokality,“ dodal Gargulák.

Autoři | Foto mapio.net

Štítky ČR, voda, stavby, Šumpersko, hrabišín, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.