neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Do lavic škol v kraji se v pondělí vrátí více než polovina žáků

Do lavic na prvním stupni základních škol v Olomouckém kraji se od pondělí vrátí po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru nadpoloviční počet školáků. Procenta se liší podle jednotlivých škol. Počet je však nižší, než se původně odhadovalo, řada rodičů se rozhodla i nadále vzdělávat děti doma. Odrazuje je například dodržování přísných hygienických opatření a nutnost nošení roušek.

Například do škol v Olomouci nastoupí 2960 žáků, což je více než 56 procent. "Žáci musí být v méně početných skupinách do 15 dětí, což znamená dělení tříd a s tím spojené zvýšené nároky na prostory a na počet pedagogů. Celkem budou muset ředitelé vytvořit více jak 220 skupin," řekla mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Kvůli celkovému počtu se tak ne vždy dočkají školáci svých třídních učitelek, v některých případech budou s dětmi asistenti nebo učitelé z 2.stupně. "Současně budou pedagogové pokračovat v distančním vzdělávání s dětmi, které do školy chodit nebudou," dodala mluvčí s tím, že školy budou pro žáky zajišťovat i odpolední družinu, která bude otevřena do 15:30, případně do 16:30, za pobyt se přitom neplatí.

Počty dětí, které se vrátí do lavic, se liší podle jednotlivých škol. Například do waldorfské základní školy se podle ředitelky společnosti Moniky Machytkové vrátí od pondělka přes 80 procent dětí. "U nás je zájem o první stupeň opravdu velký. Nepřijedou většinou děti, které dojíždějí opravdu zdaleka a jejichž rodiče jsou ještě doma," řekla Machytková.

Řadu rodičů od návratu ratolestí do škol odrazují přísná hygienická opatření, které musejí děti po vstupu do škol podstoupit. "Nemá to cenu. Pokyny z naší školy jsou ve stylu bojového cvičení "hlavně se s nikým nepotkejte a celej den si myjte ruce, roušky můžete možná sundat u oběda a učit vás bude nejspíš uklízečka, přičemž ještě nevíme kde". To už to raději doklepeme doma," řekla maminka dvou školáků, která se s nimi raději i nadále bude doučovat doma. "O nákazu mi nejde vůbec, toho se nebojím. Jde spíš o to, že to bude celý jenom družina v rouškách," podotkla.

Stejně jako v Olomouci, tedy zhruba 56 procent dětí, nastoupí příští týden do škol také v Přerově. Původně se přitom odhadovalo, že to bude až 80 procent dětí. "Personálně jsou všechny skupiny zajištěny - primárně pedagogy prvního stupně, doplňkově pedagogy druhého stupně a asistenty pedagoga. V odpoledních hodinách jsou skupiny zajištěny prostřednictvím vychovatelů," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. V Prostějově se zájem dětí pohybuje na jednotlivých školách v rozmezí od 51 do 84 procent. V Jeseníku v pondělí nastoupí 58 procent žáků, uvedl mluvčí radnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.