neděle 5. května 2024 Klaudie

Kardiologická klinika ve Fakultní nemocnici zavedla víkendové směny, dohánějí skluz

Mimořádné víkendové směny zavedla I. interní klinika - kardiologická Fakultní nemocnice Olomouc, aby dohnala skluz v lékařských výkonech, který zavinila epidemie nového typu koronaviru. Klinika do poloviny května kvůli přísným preventivním opatřením provedla ve srovnání s ročním plánem o zhruba dvě stovky lékařských výkonů méně. Všechny odložené výkony by zdravotníci I. interní kliniky i díky mimořádným směnám měli provést do konce června. Řekl to mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

"Například v sobotu 16. května jsme v rámci takové směny provedli celkem 14 výkonů. Díky pochopení a nasazení lékařů, sester a dalšího personálu se tak nadstandardně vypořádáváme se vzniklou situací, a to zejména ve prospěch samotných pacientů," uvedl přednosta I. interní kliniky FN Olomouc Miloš Táborský,

Nemocnice se s koronavirovou krizí podle Táborského velmi dobře vypořádala a v kardiovaskulární oblasti zůstala léčba a diagnostika i v době epidemie na velmi vysoké úrovni. "Nicméně jsme si vědomi toho, že nemocnice nyní potřebuje obnovit plný servis pro pacienty a naplnit počty výkonů, které logicky chybějí. Proto na naší klinice organizujeme sobotní mimořádné směny nad rámec běžných pracovních povinností," řekl přednosta.

Kvůli epidemii onemocnění covid-19 klinika pozměnila svůj provoz. "Musíme například upravovat ambulantní režim s ohledem na epidemiologická a hygienická opatření. Hodně dbáme na využití jednodenního režimu tam, kde je to možné. To znamená, že pacient ráno přijde a tentýž den po výkonu odchází domů," podotkl Táborský.

Velkým pomocníkem je pro lékaře moderní telemedicína, kterou krize podle Táborského výrazně posunula kupředu. "S řadou pacientů jsme se spojili na dálku s využitím technologií, monitorovali jejich stav a rozhodovali o dalším postupu léčby a medikace. Tento systém nyní zavádějí ve spolupráci s námi rovněž na II. interní klinice - gastroenterologické a geriatrické a jednáme o jeho využití i s dalšími interními a chirurgickými pracovišti naší nemocnice," dodal Táborský.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, FN Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.