čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Šumperský lesopark Cihelna změní podobu. Proměna vyjde na 7 milionů

Lesopark Cihelna na okraji Šumperka v údolí bývalého lomu od příštího roku změní svou podobu. Odborníci se v první fázi zaměří na obnovu dřevin, přestárlé stromy vykácí a v plánu je i výsadba nových stromů. Náklady na revitalizaci město vyčíslilo na sedm milionů korun. V dalších letech by návštěvníky měla po lesoparku provázet naučná stezka, chybět by neměla ani ekologická zákoutí či altány, informovala mluvčí radnice Soňa Singerová.

Studii proměny lesoparku zadalo město před rokem. Jde o cíp lesa bez jakékoli koncepce, je zarostlý náletovými dřevinami a mnoho stromů je přestárlých. „Celé území jsme důkladně prošli, udělali inventarizaci dřevin a zhodnotili jsme jejich kvalitu, sadovnickou hodnotu a potenciál do budoucna. Ukázalo se, že hlavní generace stromů, která drží park pohromadě, je přestárlá. Dřeviny začínají padat a mohou být pro návštěvníky nebezpečné,“ uvedl architekt Martin König.

V první fázi je v plánu obnova zeleně, začít by měla příští rok. „Všechny kroky projednáváme s ochránci přírody. Naší snahou je zachovat přirozený ráz této lokality. V konečné fázi by měl vzniknout lesopark s důrazem na ochranu životního prostředí a environmentální výchovu. Cihelnu má zájem využívat například volnočasové centrum Doris, které se ekologické výchově věnuje, případně školy,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl.

Úpravy v parku budou prováděny s ohledem na rostlinné i živočišné druhy, vznikne zde množství zákoutí vhodných k osídlení i novými druhy, jež se v místě nyní nevyskytují. V parku bude poté vybudována naučná stezka, která hravou formou seznámí návštěvníky s okolní přírodou, ale i s podrobnostmi o úpravách parku. Přibude mobiliář z masivního dřeva, na několika místech je navrženo posezení pod altánem, budou zde umístěny dřevěné plastiky a bludiště. Vše by mělo být vyrobeno z vytěžených kmenů v parku.

Letos se lokalita začne čistit od černých skládek, starých pařezů a dalších překážek. Kácení a obnova zeleně či budování chodníku přes mokřady by se měly uskutečnit příští rok, v dalších letech by přišly na řadu osazení mobiliáře a tvorba naučné stezky.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, příroda, Šumperk, cihelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.