pátek 3. května 2024 Alexej

Město reaguje na žalobu ohledně družstevních bytů. Chce je převést bez doplatku

Olomoucká radnice nadále plánuje, že stovky družstevních bytů převede na nájemníky bez doplatku. Kvůli chystanému převodu zažalovala město jedna z nájemnic. Sporem o platnost uzavřených smluv o budoucí kupní smlouvě na družstevní byty se od minulého týdne zabývá okresní soud.

Zhruba před dvěma desítkami let byla v Olomouci zahájena stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů tehdy zaplatili nájemníci a zbytek doplatili pomocí nájmu. „Smlouvy měly určité znění. Že po dobu 20 let budeme splácet něco jako hypotéku. A po dvaceti letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví,“ řekla jedna z nájemnic České televizi, která na soudní spor minulý týden upozornila.

Nájemníci mají nyní obavy, že na ně byty město bez doplatků nepřepíše. První nájemní smlouvy skončí už za měsíc a město údajně stále nájemníkům jasně nesdělilo, jak bude postupovat. Jedna z nájemkyň mezitím zažalovala město a bytové družstvo ohledně platnosti uzavřených smluv. Někteří nájemníci mají o této žalobě pochybnosti. „Máme indicie, že žaloba byla podána spíše na žádost města, protože městu se velice hodí, aby soud rozhodl o neplatnosti našich smluv, respektive její smlouvy, přičemž to rozhodnutí potom použije plošně,“ řekla ČT jedna z nájemnic bytů.

Město podle primátora města Mirka Žbánka nerozporuje právo nájemníků bytů na převod nemovitostí do jejich vlastnictví. „Radnice nikdy nerozporovala ani nehodlá rozporovat nárok nájemníků na bezplatný převod,“ řekl v úterý novinářům primátor Žbánek. Soudní spor by podle primátora mohl situaci vyjasnit po právní stránce. Pokud soud potvrdí platnost smluv, tak nic nebrání okamžitému převodu bytů do vlastnictví nájemníků. V případě, že soud konstatuje neplatnost smluv, bude právní zástupce města podle primátora hledat právní cesty k převodu bytů za původních podmínek, tedy bez doplatku.

Právní zástupce města Petr Konečný upozornil, že někteří právníci letité smlouvy o budoucí kupní smlouvě zpochybňují. Město chce podle Žbánka zvolit takový právní postup, aby nemohl být v budoucnu napaden. Radnice prodlouží smlouvy těm nájemníkům, kteří obývají družstevní byty určené k převodu a vyprší jim platnost nájemních smluv.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, soud, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.