čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

PRŮZKUM: Třetina samotných matek s dětmi si kvůli krizi vzala půjčku

Třetina samoživitelek si kvůli dopadům koronavirové krize vzala půjčku. Většina samotných matek s dětmi neměla už před epidemií žádné úspory, nebo měla jen několik tisíc korun. Vyplývá to z květnové ankety mezi 950 dotázanými z celé republiky, jejíž výsledky dnes poskytl Klub svobodných matek (KSM). Podle šéfky tohoto spolku Dany Pavlouskové stát v podpoře selhává. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) dnes řekla, že se přidělování mimořádných dávek zjednodušilo a lidé v tísni o ně mají žádat.

"Krize paradoxně nejvíce postihla ty samoživitelky, které pracují a před krizí byly na státu zcela nezávislé. Prvotních 60 procent ošetřovného a nemožnost dosáhnout na sociální dávky vzhledem k předchozím příjmům donutila třetinu z nich si vzít půjčku," uvedla mluvčí Klubu svobodných matek Petra Krainová.

Podle šéfky spolku je zadlužování samoživitelek alarmující. "Znamená to totiž, že podpora státu v této mimořádné situaci selhala," uvedla Pavlousková. Podle ní to dokládá i skutečnost, že se pětina žen obrátila s žádostí o pomoc na neziskové organizace. Stát žádala o pomoc pětina žen. Pětina si vyjednala odklad splátek nájemného či půjček. Každá devátá dotázaná se snažila získat peníze na brigádách.

Skoro dvě třetiny samoživitelek uvedly, že se jejich situace po více než dvou měsících od vyhlášení nouzového stavu a nařízených omezení zhoršila. Zlepšení zaznamenala čtyři procenta dotázaných. Beze změn žije 15 procent respondentek. Žádnou finanční rezervu už před krizí nemělo 58 procent žen. Úspory do 5000 korun měla pětina samoživitelek a od 5000 do 10.000 korun necelá desetina. Víc než 10 tisíc korun mohlo využít zbývajících 12 procent dotázaných, tedy každá osmá.

Maláčová se se zástupkyněmi spolku sešla před dvěma týdny. Debatovaly právě o dávce mimořádné okamžité pomoci. Šéfka resortu práce dnes na tiskové konferenci zopakovala, že ministerstvo zmírnilo podmínky pro získání této podpory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, rodina, koronavirus, děti, ženy, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.