čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Honeywell v Hlubočkách propustí 200 lidí. Ti, co pracovali více jak dva roky, dostanou šestiměsíční mzdu

Společnost Honeywell Aerospace Olomouc, která v Hlubočkách u Olomouce vyrábí a opravuje letecké motory, kvůli dopadům pandemie koronaviru na letecký průmysl propustí zhruba dvě stovky zaměstnanců. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podnik Honeywell Aerospace v Hlubočkách zaměstnává zhruba tisíc lidí.

"Procházíme obtížným ekonomickým obdobím, které přináší bezprecedentní a pokračující globální zdravotní krize. Stejně jako naši zákazníci i my musíme reagovat na oslabení průmyslu, včetně snížené poptávky po našich produktech a službách," řekl MfD mluvčí společnosti Honeywell Graham Campbell.

Podle předsedkyně odborového svazu podniku Honeywell Aerospace Dany Stiborové jsou propouštěni lidé napříč všemi profesemi, přičemž firma nabídla odcházejícím pracovníkům dobré podmínky. "Myslím, že lidé dostávají nadstandard. Pokud odejdou dohodou, zůstávají celý červen doma na sto procentech platu a čerpají dovolenou. Ti, kdo v podniku pracují déle než dva roky, pak dostávají dalších šest mezd," řekla listu Stiborová.

MfD připomněla, že jedním z náhradních programů, do kterého odbory vkládaly naději, byla výroba respirátorů. Společnost Honeywell totiž v dubnu nabídla české vládě, že na Olomoucku do čtyř měsíců vybuduje továrnu schopnou vyrábět pět milionů respirátorů za měsíc. Produkce by pokryla poptávku v celé střední Evropě. Projekt zatím nebyl uveden v život.

V Olomouckém kraji je nahlášeno několik hromadných propouštění. Redukci počtu zaměstnanců chystá například přerovská Meopta-optika.

Podnik Honeywell Aerospace Olomouc tvoří bývalá letecká divize společnosti Mora Morava, která dříve nesla název Mora Aerospace. Americký výrobce leteckých motorů Honeywell divizi koupil v roce 2002. Prodej akcií Mory Aerospace byl součástí restrukturalizace výrobního programu akciové společnosti Mora Moravia, jejíž vedení se rozhodlo soustředit síly na klíčovou výrobu varné techniky.

Koncern Honeywell má v Česku vedle společnosti Honeywell Aerospace Olomouc také vývojový a administrativní komplex v Brně. Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130.000 lidí.

Autoři | Foto honeywell.jobs.cz

Štítky stroje, zaměstnanost, koronavirus, Honeywell Aerospace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.