pondělí 29. dubna 2024 Robert

Titul Podnikavé hlavy letos v Olomouci vyhrál tvůrce výdejního automatu na med

Vítězem letošního ročníku soutěže o nejlepší podnikatelský záměr Podnikavá hlava, kterou vyhlašuje Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci, se stal projekt výdejního automatu na med od místních včelařů, pod kterým je podepsán Tomáš Jelínek. Na druhém místě se umístil nápad inteligentních dopravních zrcadel od Davida Podola, třetí skončil František Špás s projektem Loklok, který vyrábí neslazený perlivý nealkoholický nápoj z kombuchy, tzv. čajové houby.

"Vybírali jsme celkem z 22 projektů a bylo opravdu těžké vybrat jen deset finalistů. Všechny podnikatelské záměry, všechny myšlenky byly velmi zajímavé," uvedl ředitel parku Roman Jurečka.

Vítězný projekt Tomáše Jelínka se týká modulárního automatu na prodej sklenic medu. Usnadňuje prodejní proces, kdy si zájemce o med sklenici sám odebere z automatu po zaplacení poplatku a neruší tak soukromí včelaře.

Nápad Davida Podola řeší dopravní situace nejen na pozemních komunikacích, ale především v areálech velkých firem, kde je špatný výhled za roh budovy. Inteligentní dopravní zrcadla sledují situaci na vozovce pomocí přidaných kamer a v případě hrozící kolize se rozsvítí. Projekt Františka Špásy navrhuje vylepšenou technologii na výrobu fermentovaného čaje z kombuchy, jde o nealkoholický perlivý nápoj. Titul ve speciální kategorii Podnikatel v sukni pak získala Eliška Brázdilová se svým nápadem na buňku, která umožní lidem vyřídit si své osobní nebo pracovní záležitosti v soukromí i na veřejných místech, jako je vlakové nebo autobusové nádraží.

Hodnocení přihlášených projektů i vyhlášení vítězů v letošním 11. ročníku soutěže se uskutečnilo s ohledem na aktuální situaci kolem pandemie nemoci covid-19 online. Vítězové si mezi sebe rozdělili ceny v celkové hodnotě 288.000 korun. Při realizaci svých projektů navíc budou moci využít vítaných a mezi soutěžícími oblíbených konzultačních služeb porotců a partnerů.

Soutěž Podnikavá hlava je určena budoucím, začínajícím i zkušeným podnikatelům. Dosud jí prošlo přes 350 soutěžících. Do minulých ročníků se zapojili zástupci mladé a střední generace, ale i důchodci. Porota už hodnotila mnoho zajímavých nápadů včetně záměru vytvořit virtuální hřbitov pro zvířata, pořizovat obrazy DNA, organizovat filmové párty pro děti či péct z jedlého papíru reklamu na chléb.

Autoři

Štítky ČR, školy, věda, hospodářství, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.