neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Nový pavilon hematoonkologie ve fakultce zahájí provoz na podzim

Na podzim zahájí provoz nový ambulantní pavilon hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, jehož stavbu nyní dělníci dokončují. Pavilon za 160 milionů korun nabídne lepší podmínky pro péči o pacienty s nemocemi krve. Novinářům to dnes řekl vedoucí odboru investic FN Olomouc František Valíček.

Pavilon byl postaven vedle kliniky kožních a pohlavních nemocí, v jejímž přízemí funguje komplex hematologických laboratoří, které byly vybudovány nedávno. Nový pavilon bude mít devět vyšetřoven, pět odběrových míst, místnost pro lékařské výkony, dva denní stacionáře pro podání léčby a transfuzních přípravků.

"Objekt sestává z pěti nadzemních a jednoho podzemního podlaží. Nosnou konstrukci tvoří kombinace železobetonových monolitických sloupů a stěn, která je podepřena soustavou vrtaných železobetonových pilot," uvedl Valíček.

Při návrhu pavilonu byl simulován pohyb pacienta od jeho příjezdu do areálu, vstupu na ambulanci, řešení odběrů a vyšetření lékařem až po pobyt na stacionáři, podání terapie či transfuze. Díky tomu bude provoz kliniky plynulý. "V naší stávající ambulanci máme jen pět vyšetřoven s jednou malou a špatně dostupnou čekárnou a čtyři odběrová místa v nevyhovující místnosti," podotkl přednosta hematoonkologické kliniky Tomáš Papajík. Výhodou nové budovy bude také její dobrá dopravní dostupnost především pro sanitní vozy a krátká vzdálenost od parkovacích míst pro veřejnost.

Stavba pavilonu hematoonkologické kliniky byla projektována jako nízkoenergetická pasivní budova. Interiér pavilonu doplní umělecká díla navržená přímo sem. "To by mohlo umocnit vyznění celého prostoru a pomoci snížit či překlenout stres, který řada pacientů v době léčby prožívá," uvedl Papajík.

Hematoonkologická klinika FN Olomouc je odborné pracoviště s nadregionálním významem. Specializovanou péči zde nacházejí pacienti nejen z Olomouckého, ale také například ze Zlínského a Moravskoslezského kraje.

"Ambulancí hematoonkologické kliniky projde 25.000 pacientů ročně. Během roku je zde podáno 1500 transfuzí a 4000 infuzí chemoterapie," uvedl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.