pondělí 29. dubna 2024 Robert

Koupaliště v Olomouckém kraji finišují s přípravou letní sezónu. Některá zdražují

Řadu změn dozná letní sezona na koupalištích v Olomouckém kraji. Jejich provozovatelé finišují s přípravami, zohlednit však musejí řadu opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Týká se to především počtu návštěvníků, ale i dodržování hygienických předpisů. Například v Jeseníku avizují kvůli těmto podmínkám zvýšení cen vstupného. Provozovatelům zatím nezbývá nic jiného, než neustále sledovat aktuální nařízení a podle nich přizpůsobit své podmínky.

Například ve Šternberku na Olomoucku se chystají otevřít koupaliště již ve středu příští týden. I tam pravidla stále mění podle aktuálních nařízení. „Měli jsme připravenou ke vchodu tabulku s instrukcemi ohledně roušek, teď ji můžu vyhodit a dát bez roušek,“ řekl ve středu správce koupaliště Jaroslav Vyhnánek. Ponořit se přitom musí i do matematiky, povolenou kapacitu lidí vypočítává podle plochy areálu. „Nyní mi to vychází prostorově na 270 až 280 lidí a bazén na 90 lidí, což se dá. Například loni v červnu jsme tu měli v průměru denně kolem 150 až 180 návštěvníků, jen jednou až 350 lidí. Kdyby však současná omezení platila celé léto, bylo by to horší,“ doplnil správce.

Na dodržování limitu návštěvníků se připravují i v Jeseníku. „Kvůli omezení počtu návštěvníků jsme připravili úpravu výstupu z pokladního systému tak, aby aktuální počet osob v areálu, a tedy případná zbývající volná místa, byla viditelná nejen u vstupní pokladny, ale také na internetových stránkách koupaliště,“ uvedl ředitel Technických služeb Jeseník Patrik Tomáš Pavlíček. Podle něj limit 500 lidí, který by měl být povolen od příštího týdne, byl na koupališti v uplynulých sezonách překročen jen pár dnů v měsíci.

Provozovatelé areálu zároveň upozorňují na to, že letošní koupání bude jiné, návštěvníci areálu budou muset dodržovat zvýšená hygienická opatření, která se také částečně odrazila i v ceně vstupného. „Základní celodenní vstupné pro dospělé osoby se zvýšilo z 90 korun na 110, senioři nad 65 let, studenti a děti do 15 let zaplatí namísto padesátikoruny 70 korun,“ doplnil mluvčí radnice Richard Kapustka.

Příprava na sezonu je v plném proudu i v Přerově a v místní části Penčice. Na obou koupalištích je kapacita podstatně vyšší než dosavadní omezený limit návštěvníků. Venkovní přerovský bazén by podle mluvčí radnice Lenky Chalupové mohl být zpřístupněn již příští víkend, zatím ale zřejmě bez spodní části, kde je brouzdaliště a bazén se skluzavkami. I přes řadu hygienických, bezpečnostních a kapacitních podmínek se finišuje s přípravami také v Penčicích. Za sebou má koupaliště opravy dna a okrajů bazénové vany, bazén se již začal napouštět. „Pokud to počasí dovolí, mohlo by být od příštího týdne otevřeno alespoň o víkendech, přes prázdniny už denně,“ dodala mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, koupaliště, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.