sobota 18. května 2024 Nataša

Se začínajícím létem hygienici kontrolují kvalitu vody na Poděbradech a na Plumlově

Kvalita vody v koupacích nádržích v Olomouckém kraji, které sledují hygienici, je v pořádku. Bez obav se tak mohou lidé vydat o víkendu, kdy mají teploty dosáhnout letních hodnot, k Plumlovské nádrži u Prostějova i na štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce. Voda je tam podle hygieniků čistá a lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí, řekla ve čtvrtek ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Z obou nádrží brali hygienici první vzorky 18. května. „Vzorky z Poděbrad budeme odebírat jednou za 28 dnů a z vodní nádrže Plumlov jednou za 14 dnů. Znamená to, že vzorky z vodní nádrže Plumlov byly podruhé odebrány 1. června. Ve všech případech se jednalo o vodu vhodnou ke koupání. Jde tedy o vodu nezávadnou, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci,“ uvedla hygienička.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže.

Problémy se naopak vyskytují na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prošla před časem rekonstrukcí, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se na přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na konci prázdnin už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Autoři | Foto olomouckepodebrady.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, poděbrady, plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.