pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na zaplaveném Uničovsku je problém s pitnou vodou. Evidováno je zatím 76 znečištěných studen

Více než dvě stovky domácností na Uničovsku a Šumpersku je zasaženo povodněmi. Organizace Člověk v tísni se zapojila do pomoci postiženým občanům a na místě má několikačlený tým, který zjišťuje akutní potřeby a poskytuje zasaženým rodinám psychosociální pomoc. 

„Letos poprvé naostro zkoušíme aplikaci na sběr dat v terénu, kterou dlouhodobě vyvíjíme společně s organizací Adra. Je to pro nás obrovská úspora času, protože aplikace nám umožňuje sbírat data online a můžeme také přímo pořizovat fotografie ze zasažených míst,“ říká ředitel olomoucké pobočky Člověka v tísni Michal Láš a dodává: „O tom, jak dále postupovat a jaká bude nejvhodnější forma pomoci, rozhodneme po vyhodnocení nasbíraných dat.“

Ihned po povodních organizace vyslala do terénu šestnáctičlenný tým, který společně s dalšími organizacemi jako je Adra, Charita, Maltézská pomoc, Český červený kříž nebo Hasičský záchranný sbor zjišťuje přímo na místě rozsah škod a akutní potřeby. Tým momentálně sbírá data a provádí šetření, aby v této krizové situaci zjistil, co lidé nejvíce potřebují. Proškolení pracovníci olomoucké pobočky Člověka v tísni také pomáhají lidem, kteří se kvůli povodním ocitli v nouzi a poskytují i potřebnou psychosociální pomoc a podporu.

Akutní potřeby jsou zatím zajištěny ze strany obcí, kterým, mimo vlastní zásoby, dodávají potřebný materiál nejrůznější subjekty jako firmy, hasiči nebo například Potravinová banka Olomouckého kraje. Z dlouhodobějšího hlediska se jako problematické jeví zásobování obcí pitnou vodou. Již teď je evidováno 76 znečištěných studen a číslo ještě poroste. Ve většině případů je pro zasažené domácnosti studna jediným zdrojem pitné vody. Prozatím mají lidé k dispozici vodu v cisternách a vody balené. 

Humanitární pomoc při povodních poskytuje Člověk v tísni dlouhodobě. Reagovali na povodně v letech 1997, 2002, 2006, 2009, 2010 a 2013 a podpořili tisíce jednotlivců a institucí. V těchto krizových situacích mimo jiné koordinovali práci dobrovolníků v zasažených oblastech, nejohroženějším rodinám rozdělovali finanční pomoc a distribuovali lidem základní vybavení jako například ochranné pomůcky, dezinfekční prostředky nebo nářadí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Člověk v tísni

Štítky povodně, člověk v tísni, uničov, voda, studna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.