úterý 14. května 2024 Bonifác

Kvalita vody v Plumlovské nádrži či na Poděbradech je podle hygieniků dobrá

Kvalita vody v koupacích nádržích v Olomouckém kraji, které sledují hygienici, je v pořádku. Bez obav se tak mohou lidé vydat o víkendu, kdy mají teploty dosáhnout letních hodnot, k Plumlovské nádrži u Prostějova i na štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce. Voda je tam podle hygieniků čistá a lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí, řekla dnes ČTK ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Otevřít se chystají i venkovní koupaliště.

Z obou nádrží brali hygienici první vzorky 18. května. "Vzorky z Poděbrad budeme odebírat jednou za 28 dnů a z vodní nádrže Plumlov jednou za 14 dnů. Znamená to, že vzorky z vodní nádrže Plumlov byly podruhé odebrány 1. června. Ve všech případech se jednalo o vodu vhodnou ke koupání. Jde tedy o vodu nezávadnou, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," uvedla hygienička.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže.

Problémy se naopak vyskytují na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prošla před časem rekonstrukcí, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se na přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na konci prázdnin už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Přípravy na sezonu dokončují venkovní koupaliště. Například ve Šternberku na Olomoucku otevřeli dnes. "Dnes jsme oficiálně zahájili koupací sezonu. Otevřeli jsme první den, ale počasí tomu moc nepřeje. Čekáme ale hezký víkend, všechno máme nachystané," řekl správce koupaliště Jaroslav Vyhnánek. V prostějovském akvaparku Koupelky bude sezona zahájena v pátek.

V pondělí se chystá rozjet sezonu Bratrušovké koupaliště v Šumperku. "Jsem rád, že se podařilo přípravu na letní sezonu urychlit a otevřít o týden dříve, než jsme původně plánovali," uvedl starosta Tomáš Spurný. Město dokončuje i přípravy na otevření zrekonstruovaného krytého bazénu Na Benátkách. "Pokud počasí nebude přát venkovnímu koupání a předpovědi nebudou příznivé, jsme připraveni otevřít tento krytý plavecký areál pro veřejnost již v průběhu prázdnin," řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.

Od příštího víkendu by se v případě pěkného počasí mělo otevřít i koupaliště v Přerově - Penčicích. "Teď se voda napouští, prochází úpravou, je velmi železitá a několik dnů bude trvat ji dát do stavu, který umožní bezproblémové koupání. Jen napouštění trvá téměř celý týden," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Tento víkend bude už ale otevřený venkovní bazén v přerovském plaveckém areálu. Zatím sice bez travnaté plochy, ale horní část bude již od pátku od 10:00 v provozu, dodala mluvčí.

Autoři | Foto Facebook Olomoucké Poděbrady

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.