čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: První vlčí safari v České republice! Olomoucká zoo zahájila provoz safarivláčku

Před 7 lety se návštěvníci mohli poprvé projet coby pasažéři safarivláčku. Ten je tehdy zavezl do první otevřené etapy vybudovaného safari, a to do Euroasie. „Návštěvníci se přiblížili zvířatům a zvířata přírodě. Vytvořilo se jim, věříme, prostředí, ve kterém se budou projevovat v rámci soužití s ostatními zvířaty tak, jak jim je dáno,“ uvedl tehdy ředitel zoo Radomír Habáň. Po Euroasii se otevřela Afrika a v těchto dnech lidé poprvé okusí, jaké je stanout tváří v tvář vlkům a projet se přímo v jejich výběhu. Otevírá se Safari Amerika! První vlčí safari v České republice.

Vlci prošli "zahřívacími dny" bez návštěvníků, testovacím provozem prošel i samotný vláček. Nejprve jezdil pouze s řidičem, poté nastoupili zaměstnanci zoo a jako poslední se obsadil návštěvníky. Bezpečnost pasažérů v safari zajišťují brány, elektrické ohradníky, bezpečnostní sítě v oknech vláčku. Byť je nový domov vlků rozhlehlý – 1,5 hektaru, cestující se nemusí strachovat, že by se s žádným vlkem nesetkali.

Vlci přichází až k samotnému vláčku a oproti jiným druhům by u nich Karkulka měla šanci. Jistojistě se nedívají, co nesou turisté v košíčku a na babičku se nedotazují. Po projížďce všech dosud vybudovaných safari je ta mezi vlky krásným zakončením. Celkový počet vlků v safari je v současné době osm. Jedná se pouze o samce. Zbylá část smečky setrvala ve svém původním výběhu.

KONCEPT SAFARI

Celkovou myšlenku safari provází vytvoření tzv. zoogeografické zóny - místa, na nichž se budou potkávat zvířata tak, jak by se mohla setkat i ve volné přírodě daného kontinentu, současně sloučením původních výběhů získají zvířata větší prostor. Ruku v ruce s tím dojde i ke stírání bariér mezi člověkem a zvířetem. Samozřejmě za předpokladu zachování bezpečnosti všech za plotem z obou stran, ať už zvířat, či návštěvníků. Taktéž se návštěvnicky zatraktivní vrstevnicová spodní část zoo, která bývala lidmi opomíjena. Zároveň mohou příznivci zoo zavítat i do míst, která do té doby zůstávala jejím očím skryta.

PROVOZ VLÁČKU

Vláček brázdí všechny části safari zhruba v půlhodinových intervalech. Cena jízdenky je 50 korun, jeho kapacita 25 míst. Do vláčku stejně jako do volných výběhů mají zákaz psi jakékoliv velikosti. Vláček vyjíždí od 9:00 s poslední jízdou v 16:45 od pavilonu Kalahari.

VLK HUDSONŮV

Domovem vlka Hudsonova je okolí Hudsonova zálivu. Na jihu obývá lesy, na severu rozsáhlé pustiny pokryté sněhem a ledem.V zimních měsících teploty spadají až k mínus 40 stupňům. Lov pro něj představuje strastiplné cesty za potravou, kořist mnohdy pronásleduje i několik dní pospolu s dalšími členy smečky. Celé skupině vévodí alfa pár, dominantní samice je současně jediná, která má výsadní právo se rozmnožovat. Mláďata se rodí v barvě mokré popelavé hlíny, s přibývajícím věkem jim srst bělá.

Tak šťastnou cestu a hezký zážitek!

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto zoo-olomouc.cz | Zdroj zoo-olomouc.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.