čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

V Olomouckém kraji se zvyšuje počet aktuálně nemocných s koronavirem

V Olomouckém kraji se po předchozím poklesu začíná zvyšovat počet aktuálně nemocných lidí nakažených novým typem koronaviru. Nově potvrzených nákaz přibývá rychleji, než roste počet uzdravených. Od začátku epidemie covid-19 je v Olomouckém kraji evidováno 822 potvrzených případů nákazy koronavirem, uzdravilo se 700 osob a aktuálně nemocných je 122 lidí, vyplývá z údajů hejtmanství.

První potvrzený případ nákazy novým koronavirem úřady v Olomouckém kraji oznámily 10. března. První vyléčený pacient infekční oddělení Nemocnice Prostějov opustil 23. března a v následujících týdnech se počet uzdravených začal zvyšovat. Nejvíc aktuálně nemocných bylo v Olomouckém kraji evidováno 11. dubna, kdy jejich počet činil 525. Následně začal klesat a v závěru dubna jich bylo méně než 300. Do konce května se počet nemocných v Olomouckém kraji snížil na 53.

Na začátku června se ale úbytek nemocných zastavil a křivka se vydala směrem vzhůru, přičemž 10. června počet nemocných v Olomouckém kraji překročil stovku a dál se postupně zvyšuje. Naopak uzdravených přibývá jen pozvolna. Na začátku června hygienici v kraji registrovali 670 vyléčených a do středy se jejich počet zvýšil na 700.

V kraji ale v červnu přibyla zhruba stovka potvrzených nákaz. Hygienici v Olomouckém kraji v posledních týdnech zaznamenali sedm lokálních ohnisek nákazy covid-19. Nový typ koronaviru se začal šířit v domově pro seniory, klášteře, stavební firmě, tiskárně a zaznamenán byl i na dvou školách. Dalšímu rychlému šíření zabránila karanténa lidí, kteří s infikovanými přišli do styku.

V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomouckému kraji patří s počtem 136 případů čtvrtá pozice za Prahou, v níž na 100.000 obyvatel připadá 179 nakažených. Následuje Karlovarský kraj se 166 nakaženými na 100.000 obyvatel a Moravskoslezský kraj se 163 nakaženými na 100.000 obyvatel. V souvislosti s nákazou covid-19 v Olomouckém kraji od začátku epidemie zemřelo 19 lidí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.