čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Dnes popřejte svým tatínkům. Den otců se slaví už od roku 1966

Třetí neděle v červnu v mnoha zemích včetně ČR patři všem tatínkům, slavíme totiž Den otců. U nás se zatím více slaví Den matek, který má určitě delší tradici.

Den otců je svátek na počest otců, oslavující otcovství, vztah otce k dítěti a roli otců ve společnosti. V mnoha zemích včetně České republiky se slaví třetí neděli v červnu, v některých státech se ale tradičně váže ke svátku sv. Josefa (19. března) či ještě k různým jiným datům. V severských zemích, například ve Finsku, je Den otců oslavován druhou neděli v listopadu a červnový termín je vyhrazen Mezinárodnímu dni mužů, tedy i těm bezdětným.

V České republice se tento svátek slaví dosud jen ojediněle.

Na začátku šlo spíš o soukromou akci

Počátky prvních oslav bývají spojovány s Američankou Sonora Smart Doddovou, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce.

První oslava Dne otců tak byla spíše soukromá, popularita svátku ale rychle rostla. V roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pexels.com

Štítky Den otců, otec, oslava, rodič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.