neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Letní tábory v kraji hlásí plno

I přes původní obavy kvůli pandemii koronaviru jsou tábory v Olomouckém kraji naplněné. Vládní opatření a zhruba dvouměsíční utlumení aktivit se však podepsalo na přípravách, řekli pořadatelé. Podle hygieniků je počet ohlášených táborů letos srovnatelný s loňskem. Je jich zhruba devět desítek, řekla Kateřina Žeravová z krajské hygienické stanice. I přesto se však v kraji najdou tábory, které svou dlouholetou tradici přerušily. Své tři dvanáctidenní turnusy pro 130 dětí zrušil například tábor v Čekyni u Přerova.

"Ohlášení táborů probíhalo letos jinak v tom smyslu, že provozovatelé před ohlášením dlouho čekali na obecné podmínky doporučené ministerstvem zdravotnictví. V tuto chvíli však máme již ohlášený obdobný počet táborů jako ve stejné době v minulém roce, tedy v Olomouckém kraji necelých 90," řekla dnes ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých olomoucké krajské hygienické stanice Kateřina Žeravová.

I přes mnoho potíží se podařilo zaplnit například všechny táborové turnusy Cestovní kanceláře Bavi, se kterou o prázdninách zamíří na tábory 1400 dětí. "Jsme připraveni, máme tři střediska a celkem 1400 klientů. Nějaká storna byla, byli to rodiče, kteří měli obavy pustit děti do většího kolektivu, ale bylo jich jen osm. Jsme rádi, že to rodiče podrželi," řekl Viktor Kohout z cestovní kanceláře. "Tábory jsou letos jiné, je potřeba dodržovat daleko více hygienická opatření určená speciálně pro tábory. Mám ale spíš obavu z poplašných zpráv, když nějaké dítě zakašle a nastane panika," podotkl Kohout.

Přípravu dohánějí i pořadatelé menších táborů. "Dvouměsíční karanténa hrozně zabrzdila přípravy tím, že se některé věci nedaly objednat. Zpočátku navíc panovala i jakási nejistota, a to i u rodičů, kteří do poslední chvíle vyčkávali, zda přihlášku dát a zda zaplatit," řekl Pavel Ryšlink. Od 4. července pořádá tradiční tábor se zaměřením na bojové sporty pro 25 dětí v okolí Zábřehu. Tábor má naplněný, dodatečně se přihlásily i děti, které měly původně jet s rodiči na zahraniční dovolenou.

Naopak v Čekyni u Přerova se nakonec rozhodli klasické tři dvanáctidenní turnusy po zhruba 130 dětech zrušit, místo nich se letos přiklonili ke krátkodobým táborům, a to až od poloviny července. "Odříkali nám vedoucí a stále volali kvůli nejistotě i rodiče. Proto jsme se rozhodli v polovině května klasické tábory zrušit. A když se opatření zrušila, rozhodli jsme se pro krátkodobé tábory s omezeným počtem 80 dětí. Ty už jsou obsazené," uvedla za Dětský tábor Čekyně Věra Pavelková.

Hygienici loni evidovali v Olomouckém kraji během prázdnin 124 zotavovacích akcí se 182 turnusy, na kterých bylo přihlášeno 10.888 dětí. Přesnější počty pro letošní rok včetně turnusů a počtu dětí budou znát hygienici na konci tohoto týdne.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, koronavirus, děti, tábory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.