pondělí 6. května 2024 Radoslav

Radnice Olomouckého kraje investovaly do regenerací sídlišť desítky milionů

Desítky milionů korun investovaly radnice v Olomouckém kraji do regenerace panelových sídlišť, která byla postavena před rokem 1989 a už potřebovala modernizaci. Na sídlištích jsou průběžně opravovány komunikace, inventář. Značná část investic směřuje také do rozšíření parkovacích míst, která už nestačí pojmout rostoucí počet automobilů.

Modernizace lidnatého sídliště v Přerově-Předmostí za celkem 120 milionů korun trvala 16 let. Loni na podzim zahájená poslední etapa úprav tohoto největšího přerovského sídliště přijde na 16 milionů korun a skončit má letos.

Panelové sídliště v Předmostí bylo vybudováno v 80. letech minulého století v místech světoznámého archeologického naleziště. Práce na projektu regenerace panelového sídliště s přibližně 5000 obyvateli začaly v červnu 2003 a s opravami se začalo o rok později.

"Prakticky od té doby se sídliště upravuje a vylepšuje. V rámci ukončených 12 etap se proinvestovala částka 104,4 milionu korun, z toho 51,5 milionu korun činila státní dotace," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

V přerovské místní části Předmostí byly za uplynulých 15 let vybudovány nové chodníky, cyklostezky, osvětlení a obnoven městský mobiliář. Stavebníci vybudovali náměstíčko, opravili zeď hřbitova, jsou tam nová hřiště, parkovací místa i zelené plochy, dodala Chalupová.

Olomouc s pomocí dotací například investovala více než 100 milionů korun do modernizace lidnatého sídliště Povel, díky čemuž tam vznikly nové propojení ulic i desítky parkovacích míst. Na sídlišti Povel město opravilo komunikace, chodníky a parkovací i kontejnerová stání a byla vysazena zeleň. Součástí úprav bylo i vybudování dětského hřiště.

Olomoucká radnice se v posledních letech postupně snaží zvyšovat počet parkovacích míst hlavně na sídlištích, která byla postavena v době, kdy v ulicích jezdilo mnohem méně automobilů. Více než 40 nových parkovacích míst přibylo mj. na hustě obydleném sídlišti Nové Sady v Olomouci, kde parkování muselo ustoupit i malé betonové hřiště.

Regenerace sídliště bude pokračovat. Prostějovská radnice letos schválila zpracování projektové dokumentace na chystanou modernizaci sídliště Moravská. Jeho úpravy mají stát zhruba pět desítek milionů korun. Na sídlišti je 36 bytových domů ve kterých je 478 bytů s více než tisícovkou obyvatel. Projektová dokumentace k modernizaci sídliště by měla být hotova letos na podzim, radní pak rozhodnou o dalším postupu. Prostějovská radnice už v předchozích letech investovala desítky milionů korun do rekonstrukcí lidnatých sídlišť Šárka a Brněnská.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, stavby, rekonstrukce, regenerace, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.