pondělí 29. dubna 2024 Robert

Soutěž Regionální potravina opět rozdává lokálním výrobkům označení "pečeť kvality," přihlášky jsou stále otevřené

Právě probíhá příjem přihlášek do jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina, do které se mohou zapojit malé až střední tuzemské podniky se svými potravinářskými a zemědělskými výrobky až do 24. července. Ocenění, platné na dobu čtyř let, je zárukou původu surovin, kvality a poctivé výroby.

Soutěž Regionální potraviny se vyhlašuje jednou ročně v každém ze třinácti krajů České republiky (kromě Prahy). Celorepublikovou "pečeť kvality" tak získá pouze vybraná stovka výrobků. 

Soutěží se v devíti kategoriích:

  1. Masné výrobky tepelně opracované.
  2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy.
  3. Sýry včetně tvarohu.
  4. Mléčné výrobky ostatní.
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin.
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje s výjimkou vína z hroznu révy vinné.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.
  9. Ostatní

Zároveň musí každý přihlášený výrobek splňovat několik požadavků: musí být vyrobený na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno a musí ho tvořit minimálně 70 % surovin z dané oblasti.  

Hlavním cílem soutěže Regionální potravina je podpořit malé a střední potravinářské podniky a zároveň představit a zvýšit oblibu regionálních potravin nejen mezi odbornou veřejností, ale především mezi spotřebiteli. V současné době se značkou Regionální potravina pyšní 410 oceněných produktů od 314 výrobců. Oceněné potraviny jsou na trhu jedinečné oproti běžné produkci. Ať už se jedná o způsob výroby, tradiční původní recepturu nebo využití specifické regionální suroviny.

Nákupem potravin se značkou Regionální potravina má zákazní jednak záruku kvality a chuti, ale také podpoří místní produkci a producenty a tím i celý kraj.

Zájemci o přihlášení do soutěže naleznou více informací ZDE. Příjem přihlášek potrvá až do 24.7.2020. Případně je možné informovat se u u krajského koordinátora na tel: 605 056 387 nebo na emailu: oaksumperk@seznam.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Regionální potravina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.