sobota 4. května 2024 Květoslav

Krajská sbírka na pomoci zaplaveným obcím zatím vynesla milion

Více než milion korun zatím vynesla sbírka olomouckého hejtmanství na pomoc obcím, které na začátku června zasáhly bleskové záplavy. Krajští radní se starosty nyní rozhodnou o rozdělení vybraných peněz a sbírka bude pokračovat. Novinářům to v pondělí řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

„Na kontě sbírky je k dnešnímu dni 1,050 milionu korun. My jsme dohodnutí, že spolu se starosty a radou navrhneme klíč k rozdělování těchto prostředků pro obce postižené povodní a že tento klíč budeme okamžitě realizovat,“ uvedl Okleštěk.

Podle něj bude sbírka pokračovat. „Dali jsme si metu, že jakmile dosáhneme milionu korun, pokud se nám to podaří, tak prostředky rozdělíme, aby na ně starostové a obce nečekali. Sbírka dál poběží a při nějakém dalším zajímavém čísle budeme dělit dál,“ řekl Okleštěk.

Krajský úřad sbírku na pomoc obcím ze zaplavených oblastí vyhlásil 11. června, peníze lze posílat na účet 123-0754200287/0100. Přispět mohou jednotlivci i firmy.

Záplavy na začátku června postihly 25 obcí na Olomoucku a Šumpersku. Například v Šumvaldu na Olomoucku a v jeho v místní části Břevenec ničivá povodeň zasáhla téměř 280 objektů. Na obecním majetku byly škody v polovině června odhadnuty na 250 milionů korun, stejná částka je zatím vyčíslena i na majetku obyvatel. Při červnových bleskových záplavách v Olomouckém kraji zemřely dvě ženy.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, záplavy, správa, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.