úterý 21. května 2024 Monika

Olomoucký kraj chystá novou strategii proti suchu a povodním. Vytvořil akceschopnou skupinu odborníků z praxe

Novou strategii proti suchu a povodním chystá Olomoucký kraj, který v Česku patří mezi suchem nejvíce postižené regiony. Letos jeho obyvatelstvo kvůli vydatným dešťům navíc sužují i lokální záplavy. Podrobný plán různých opatření pomůže hejtmanství situaci v příštích letech zlepšit. Sdělil to dnes hejtman Ladislav Okleštěk.

„Olomoucký kraj si v tomto směru určil hned tři prioritní oblasti, a to hospodaření s vodou v zastavěném území, ve volné přírodě a pak potřebujeme zlepšit osvětu a podpořit inovace v nakládání s vodou,“ uvedl Okleštěk.

Hejtmanství chce například zlepšit vodohospodářskou infrastrukturu či postavit nové záchytné nádrže, které dešťovou vodu udrží v krajině. Pomocí moderních technologií hodlá kraj lépe monitorovat aktuální stav vody. Prioritou bude podle Oklešťka také ochrana podzemních vod a jejich efektivnější využití průmyslem.

„Aktuálně vznikla akceschopná skupina odborníků z praxe, kteří budou mít vodní problematiku na starost. Připravujeme osvětovou kampaň zaměřenou právě na správné hospodaření s vodou. A hlavně, Olomoucký kraj už dnes investuje milióny korun prostřednictvím dotací do stavby nových vodovodů, kanalizací a přírodě blízkých opatření,“ podotkl hejtmanův náměstek Milan Klimeš.

Autoři | Foto Povodní Moravy

Štítky ČR, počasí, správa, sucho, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.