úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Velitelství pozemních sil se přesunulo z Prahy do Olomouce. Svou činnost dnes zahájí přehlídkou

Slavnostním nástupem dnes příslušníci Velitelství pozemních sil zahájí činnost v novém působišti. Do Olomouce se začali stěhovat na konci května kvůli organizačním změnám ve struktuře armády. Důvodem je i plánovaný vyšší počet vojáků, kteří na velitelství budou sloužit.

Oficiálního začátku olomouckého působení Velitelství pozemních sil se zúčastní náčelník generálního štábu Aleš Opata, olomoucký primátor Miroslav Žbánek nebo olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V plánu je přehlídka nastoupených jednotek i proslovy.

Armáda od začátku letošního roku změnila systém svého velení a řízení z dvoustupňového na třístupňový. V souvislosti s touto změnou se na velitelství pozemních sil zvýšil počet služebních míst o několik desítek. Do současných prostor na pražském generálním štábu by se tak již nevešlo. A to i proto, že bylo nově zřízeno velitelství pro operace, které bude na generálním štábu sídlit.

Velitelství v olomouckých kasárnách dostalo k dispozici prostory Žižkovských kasáren, které už armáda využívá. Jejich kapacita je dostatečně velká, a tak současné jednotky prostor nemusí opouštět, uvádí armáda na svém webu. Úpravy a stěhování armádu stály asi osm milionů korun. Stěhování se týkalo 140 lidí, celkově ale bude mít velitelství 190 příslušníků.

Autoři , | Foto acr.army.cz

Štítky armáda, Olomouc, kasárna, vojáci, přesun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.