úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Olomouc reaguje na hrozící sucho změnou režimu v sečení trávy i zakládáním luk

Olomouc operativně upravila režim sekání trávy tak, aby půda lépe zadržovala vodu. Dojde k vynechání jednoho cyklu sečení a ponechání vyšší trávy. Kromě toho město zakládá na předem vytipovaných místech kvetoucí louky.

Jedním z opatření je například vyšší seč. „To znamená, že se nekosí úplně dole, ale snažíme se nechat deset až patnáct centrimetrů travního stébla,” řekl pro TV Morava olomoucký zastupitel Stanislav Flek. Podle něj se v období největšího sucha sekání úplně zastaví. 

Kromě úpravy režimu seče travních ploch se také cíleně zakládají kvetoucí louky, které umí lépe zadržovat dešťovou vodu, čímž přispívají jak k ochlazení prostředí, tak rozmanitosti hmyzu. Například v dubnu byla vysazena nová louka ve Smetanových sadech v blízkosti cyklostezky. Podle Flory Olomouc však několik let potrvá, než trvalé byliny pokvetou a začnou plnit svou funkci, proto jsou v místě vysazeny také kvetoucí letničky, které prostor esteticky zkrášlí už letos.

Efektivnější zadržování vody se řeší také na hejtmanství Olomouckého kraje, které mimo jiné plánuje výstavbu záchytných nádrží. Ty by měly pomoci zadržovat vodu v krajině. O tématu jsme více psali zde.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky Olomouc, louky, byliny, sucho, sečení, zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.