úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Přerovské zastupitelstvo rozhodne o pojmenování nábřeží Bečvy

Zatím bezejmenné nábřeží řeky Bečvy v Přerově, by se mohlo jmenovat po československém plavci Františkovi Venclovském, který v Přerově žil a trénoval. S návrhem přišli radní, schválit ho však musí městské zastupitelstvo. Hlasování je naplánováno na 24. srpna.

V současné době má plavec a otužilec František Venclovský, který jako první Čechoslovák přeplaval kanál La manche, u Bečvy pamětní desku. Nově by však jeho jméno mohla nést zatím nepojmenovaná část nábřeží Bečvy mezi soutokem mlýnského  náhonu Strhanec a mostem u loděnice. Rozhodnou o tom 24. srpna zastupitelé města.

Podle radních je plavec vnímán jako jedna z největších přerovských sportovních osobností. „František Venclovský sice nebyl přerovským rodákem, ale ve městě žil, pracoval a také trénoval. Málokdo ho neznal,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský, který návrh předložil. 

Město na příští rok plánuje také připomenutí padesátého výročí Venclovského sportovního výkonu. „Máme v plánu přichystat vzpomínkovou výstavu v salonku Galerie města Přerova. Expozici nazveme Půl století poté... a  úspěch z léta roku 1971 připomeneme přesně v tentýž den, kdy František Venclovský svým výkonem oslnil sportovní svět, a sice v pátek 30. července,“ přiblížila vedoucí galerie Lada Galová.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky Přerov, nábřeží, Bečva, Venclovský, plavec, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.