úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Na zahraniční mise by příští rok mělo vyjet 900 vojáků

Zahraničních misí by se příští rok mělo účastnit zhruba 900 českých vojáků, kteří budou sloužit zejména v Africe. Při slavnostním nástupu vojáků po návratu ze zahraniční operace v Mali to dnes v Přáslavicích na Olomoucku novinářům řekl generálmajor Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace.

„Počítáme s počtem zhruba 900 vojáků nasazovaných v příštím roce do zahraničních operací. Naše pozornost se teď stočila hlavně na Afriku, na oblast Sahelu. Tam bude asi jedno z nejmasivnějších (nasazení),“ uvedl Kopecký.

Plán na příští rok podle Kopeckého počítá také s vysláním českých vojáků do Lotyška, Litvy a Afghánistánu. „K tomu jsou ještě další menší operace, jako třeba Inherent Resolve v Iráku, kde rovněž máme svoje vojáky,“ uvedl Kopecký

Mandát na působení českých vojáků v několika zahraničních misích pro léta 2021 a 2022 je podle Kopeckého už předložený vládě a na podzim by jej měl projednat parlament.

Hlavním úkolem mezinárodní vojenské mise v Mali je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Česká republika v ní má 120 vojáků.

Česká armáda v červnu převzala velení výcvikové mise Evropské unie v Mali a poprvé ve své historii vede mezinárodní vojenskou misi. Brigádní generál František Ridzák bude v Mali půl roku velet více než 700 vojákům z dvou desítek zemí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, armáda, mise, voják

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.