neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci pomůže kolegům v Sarajevu

Právnická fakulta olomoucké Univerzity Palackého získala dotaci ministerstva zahraničí na společný projekt CLOSER s Právnickou fakultou Univerzity v Sarajevu. Olomoučtí akademici poskytnou své zkušenosti sarajevským kolegům. "Úkolem olomoucké fakulty je v rámci projektu předat bosenským kolegům své know-how, a přiblížit tak právní vzdělávání v Bosně unijním standardům," řekla dnes mluvčí UP Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Projekt, jehož hlavním řešitelem je děkan Právnické fakulty UP Václav Stehlík, uspěl jako jediný v oblasti společenských a humanitních věd ve výzvě ministerstva zahraničních věcí. Podporu získal z dotačního programu zaměřeného na posilování kapacit veřejných vysokých škol v rozvojových zemích.

„Naším cílem je především intenzivní podpora akademických pracovníků a doktorských studentů sarajevské fakulty, sdílení našich kapacit a know-how v oblasti řízení vysoké školy, internacionalizace aktivit, rozvoj výzkumných aktivit, publikačních strategií a projektového managementu. Účelem je dále vytvořit trvalé vazby mezi oběma institucemi, které budou zárukou udržitelné spolupráce,“ uvedl Stehlík.

O dotaci usilovalo 17 žadatelů, uspělo devět. „Ministerstvo výzvu vyhlásilo s velmi krátkou lhůtou pro podávání návrhů. Na přihlášku jsme měli zhruba měsíc. Úspěšně jsme tak otestovali kvalitu našeho Centra pro podporu vědy a výzkumu a schopnost vytvořit projektovou přihlášku i ve výzvě, kde jsme měli nulovou zkušenost a velmi málo času,“ podotkl proděkan pro vědu a výzkum Právnické fakulty UP Ondrej Hamuľák.

Důvodů, proč volba padla právě na sarajevskou právnickou fakultu, bylo podle Hamuľáka několik. Bosna a Hercegovina byla jednou z cílových zemí výzvy, proděkan Hamuľák využil svých bosenských kontaktů a roli sehrála také relativní blízkost či zaměření projektu. Jeho cílem je totiž pomáhat kolegům ze země, která usiluje o členství v EU, dosáhnout unijních standardů řízení, projektové a výzkumné činnosti.

Obdobný projekt doposud Právnická fakulta UP neřešila. „Jeho specifikum a význam je v tom, že jím fakulta naplňuje vizi a cíl UP jako světově uznávané instituce, která je schopná pomáhat a odevzdávat svoji expertizu a know-how na mezinárodním poli. Získání dotace je zároveň oceněním naší fakulty jako respektované instituce,“ dodal Hamuľák.

Autoři | Foto PF UP

Štítky ČR, Bosna, školy, právo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.